info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Mörkaste delen av branschen – skjutningar, hot och utpressning

Byggbranschen har drabbats av flera fall av våld och hot. Här är några av de senaste årens händelser med våldsamma inslag.

Dima krävde sin lön och blev huggen i halsen av byggchefen. Läs om tre andra fall med hot och våld inom bygg.

Hotades med vapen – skrev över företag

Läs också Han höggs i halsen av byggchefen – "Jag kommer att döda dig!"

En 44-årig byggföretagare hade tagit över delar av ett företag från en affärsbekant. Men 44-åringen ville driva företaget på egen hand. Enligt en dom i Solna tingsrätt berättar affärsbekanten hur han kallades till ett kontor i ett industriområde norr om Stockholm. På kontoret väntade flera maskerade män med pistoler och ljuddämpare. Affärsbekanten fick några slag mot huvudet av de maskerade männen som knuffade ner honom på en stol. Hans ögon, mun och ben tejpades. Därefter krävde 44-åringen att affärsbekanten skulle skriva över sitt företag på honom, med hjälp av ett mobilt bank-id.

LÄS MER: Ville ta över bolag – med maskerade pistolmän

Skulle driva in skuld – stämde möte i park

Underentreprenören hävdade att man blivit blåst på 100 000 kronor av en byggchef. En dag fick chefen ett sms från en person som sa sig heta Black Wolf och skrev att han visste var byggchefen bodde. Utpressaren och chefen stämde möte i en park i en förort till Stockholm. När byggchefen kom till parken träffade han två män som uppträdde hotfullt. En av dem sa att han skulle driva in skulden och att han själv krävde ett arvode på 60 000. Chefen kontaktade polisen, som avlyssnade nästa hotfulla samtal från indrivaren. Han dömdes till fängelse i åtta månader av Nacka tingsrätt.

Byggchef skjuten – anställda låg bakom

Läs också Svårare kolla skumma byggföretag

Två byggnadsarbetare ansåg att de inte fick ut den lön de skulle ha och kontaktade en 35-årig man för att kräva tillbaka skulden. 35-åringen förberedde då ett rån mot byggföretagaren. Tre maskerade män kom en morgon till byggföretagarens hus. Chefen befann sig utomhus när männen sprang fram. En av dem riktade sitt vapen mot honom och sa:

– Var är pengarna, var är kassaskåpet?

Byggchefen sa att han inte hade några pengar, men mannen med vapnet upprepade sin fråga flera gånger. Sedan sköt han ett skott i chefens underben. 35-åringen dömdes till fem års fängelse, en av de anställda fick ett år och sex månaders fängelse för medhjälp till grovt rån.

LÄS MER: Byggchef rånad och skjuten – anställda låg bakom 

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Mörkaste delen av branschen – skjutningar, hot och utpressning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig