info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggföretagare ville ta över bolag – med maskerade pistolmän

Det började som en på ytan helt vanlig renoveringsfirma. Det slutade med skadestånd från besvikna kunder, mångmiljonkrav från Skattemyndigheten och ett pistoldrama med maskerade män, förtejpade ögon och dödshot. Läs historien om Kompakt Bygg.

Kompakt Bygg bildades 2009. Företaget hade sin bas i Stockholm och ägnade sig enligt bolagsordningen åt ”byggnadsarbeten, snickeri, kakel och klinkerarbeten”. Och det såg ut att börja bra. Företaget växte kraftigt de första åren. 2015 hade nettoomsättningen ökat till över 20 miljoner kronor.

Men sedan började problemen. Hösten samma år skulle Kompakt Bygg renovera ett badrum åt ett par i en villaförort norr om Stockholm. Arbetet var så dåligt utfört och felen så allvarliga att paret beslutade sig för att stämma Kompakt, som fick betala 90 000 kronor efter rättegång.

Läs också Experten: "Hysteriskt mycket brottslighet inom bygg"

Samarbetet med en elfirma var också problematiskt. Företaget installerade el i badrum och kök som Kompakt renoverade och fakturerade i vanlig ordning. Problemet var Kompakt Bygg inte betalade fakturorna. Det blev en ny rättegång och Kompakt blev tvingat att betala 45 000 kronor till elföretaget.

På samma sätt struntade Kompakt Bygg i att betala ett rivningsföretag som man samarbetat med. Här var summan betydligt högre: 300 000 kronor.

Samtidigt utredde Skatteverket Kompakt Bygg för ekonomiska oegentligheter. Det visade sig att företaget hade undanhållit fakturor och lönekostnader för miljonbelopp och tvingades betala tillbaka nära fem miljoner kronor.

Men Kompakt Bygg handlade inte bara om ekonomisk brottslighet, utan även om maktspel i den undre världen.

En idag 44-årig man med ryskt ursprung stod bakom Kompakt. Mannen hade under förra året tagit över delar av ett annat byggföretag från en affärsbekant. Men 44-åringen ville även ha resten av andelarna och driva företaget på egen hand.

Läs också Så stjäl kriminella byggare andras identiteter

Enligt en dom i Solna tingsrätt berättar affärsbekanten hur han kvällen den 25 maj förra året kallades till Kompakt Byggs kontor i ett industriområde norr om Stockholm.

44-åringen tog emot honom och tillsammans gick de in i lokalen. Där väntade tre eller fyra maskerade män, två av dem hade pistoler med ljuddämpare. I rummet befann sig också två anställda på Kompakt Bygg, som affärsbekanten kände. De två männen satt på stolar, bundna till händer och fötter med tejp över ögonen. Golvet var täckt av plast.
Affärsbekanten fick några slag mot huvudet av de maskerade männen som knuffade ner honom på en stol. Även hans ögon, mun och ben tejpades, medan händerna bands med buntband. En av de beväpnade männen sa att han kunde skjuta ihjäl honom.

Vid ett tillfälle fick han också ett hårt slag i magen av ett basebollträ.

Efter en stund kom 44-åringen in i rummet och började ställa frågor om ekonomin i företaget han ville ta över. Han undrade hur mycket pengar affärsbekanten hade tagit ut ur företaget.

Därefter krävde 44-åringen att affärsbekanten skulle skriva över sitt företag på honom.

Läs också Byggare stal sprängämnen på jobbet – hade arsenal hemma

Affärsbekantens ögon och händer befriades och på en telefon loggade han in på sajtenverksamt.se för att avgå, med hjälp av ett mobilt bank-id. Sedan befriades han och de två andra från tejp och buntband.

44-åringen frågade de tre männen om de tänkte gå till polisen. Han påminde samtidigt om att de hade familjemedlemmar både i Sverige och i andra länder.

44-åringen har hela tiden nekat till brott, men polisen hittade tejprester med DNA från två av de fastbundna personerna i en lastbil som tillhörde Kompakt.

Kompakt Byggs ägare dömdes i Solna tingsrätt till fängelse i ett år och åtta månader för händelserna på kontoret.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggföretagare ville ta över bolag – med maskerade pistolmän

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig