info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggare stal sprängämnen på jobbet – hade arsenal hemma

Den 34-årige mannen jobbade på olika byggen. Ingen märkte att han under många år tog med sig sprängmedel hem. Men när polisen gjorde en husrannsakan i 34-åringens lägenhet hittade man en privat vapenarsenal.

Bilden är ett montage och inte från brottstillfället. Foto: colourbox/montage

Odetonerade sprängämnen, så kallade dolor, kan uppkomma på olika sätt. Sprängkapseln kan ha satts ner snett i sprängämnet så att det aldrig detonerar. Eller så kan sprängkraften från den första sprängraden slå sönder kopplingssystemet på senare hål, så att det inte detonerar.

Eftersom det händer relativt ofta blir det många dolor. När de uppkommer ska en sprängansvarig komma ut på bygget, ta hand om sprängämnet, köra det till ett förråd eller förstöra det.

Läs också Byggföretagare ville ta över bolag – med maskerade pistolmän

En 34-årig man från ett samhälle norr om Stockholm har under många jobbat i anläggningsbranschen på olika byggen. Han är sprängutbildad och har godkännande att hantera sprängmedel. Men han har inte följt reglerna, utan under tolv år stulit överblivna sprängämnen från olika byggarbetsplatser.

De explosiva ämnena har han sedan förvarat i sin lägenhet.

34-åringen har obemärkt kunnat lägga undan mängder av dolor, men i augusti för två år sedan uppdagades allt. Han var på väg till jobbet i bil när han stoppades av polis. Han hade inget körkort och cannabis i blodet. Polisen beslutade då att göra en husrannsakan i 34-åringens lägenhet.

Poliserna hittade amfetamin, men också en privat vapenarsenal. De sprängmedel som 34-åringen tagit med sin hem från byggen vägde runt 3 kilo. Dessutom fanns ett avsågat hagelgevär med ammunition i en låda. Man hittade även tårgassprej och en två kilo tung granat. Enligt polisens bombtekniker var granaten skarp och det fanns ”risk för explosion med stor risk för död eller mycket allvarlig skada”.

34-åringen hävdade i rätten att han är vapenintresserad och inte tänkte använda vapnen eller sprängämnena för att begå brott. Norrtälje tingsrätt dömde honom nyligen till fängelse i åtta månader.

Läs också Experten: "Hysteriskt mycket brottslighet inom bygg"

Jan Johansson är ordförande i Bergssprängningsentreprenörernas förening. Han vet att det finns ”kopiösa mängder” odetonerade sprängämnen.

– Och så finns det alltid kriminella, vilket är en polisiär fråga. Men det viktigaste är att hela branschen ska veta om att det inte finns ett berg som är fritt från sprängämnen. De människor som är inblandade i processen med sprängningar har ett gemensamt ansvar här. Det måste finnas kunskap, handlingsplaner och tydliga riktlinje om hur man ska ta hand om dolor, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggare stal sprängämnen på jobbet – hade arsenal hemma

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig