info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tjuvarnas jätteräd: stal verktyg från 17 byggföretag

De två byggtjuvarna var effektiva. På bara tre dygn lyckades de stjäla mängder av verktyg ur 17 firmabilar. Sedan greps de av polis.
– De rensade en av våra bussar och tog verktyg för 60 000 kronor, säger Mattias Englund på Englund & Rydén Bygg AB.

Tjuvarna var specialiserade på inbrott i firmabilar. Foto: Colourbox

5 444 byggrelaterade stölder polisanmäldes i Sverige under 2017. Det är en ordentlig ökning från året innan och en bekräftelse på att den negativa trenden håller i sig. Den gränsöverskridande brottsligheten är en förklaring till ökningen. De internationella stöldligorna har blivit effektivare.

– Vi har även sett en ökning på stöld ur bil. Det är svårt att stå emot ligor som är specialiserade på vissa saker, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen.

Läs också Tjuvar skulle flytta ställning till annat bygge – skyllde på "Snickar-Tompa"

Det var i slutet av november förra året som två polska män, en 31-åring och en 30-åring, kom till Jönköping. De hade tagit färjan till Ystad och sedan fortsatt till Småland i bil. Enligt sin egen berättelse hade de fått löfte om att jobba svart och därför hyrt en stuga i en by utanför Nässjö. Men när de väl hade kommit fram lyckades de inte få tag på personen som erbjöd dem arbete.

Istället började de göra inbrott i firmabilar och slog till på nätterna.

Och de jobbade hårt. De åkte till olika platser på det småländska höglandet – till Sävsjö, Vetlanda, Tranås och Ydre – och länsade parkerade firmabilar från olika byggföretag på verktyg. De två männen visste precis hur de skulle göra för att komma åt verktygen. De klippte upp hål i plåten i bilarnas sidodörrar för att komma åt låsvajern och öppna.

Ett av de företag som fick påhälsning var Englund & Rydén Bygg AB i Sävsjö. Tjuvarna gjorde ett snabbt inbrott i en av företagets byggbussar, som stod parkerad vid en anställds bostad.

– De rensade bussen och tog verktyg för 60 000 kronor, säger Mattias Englund på företaget och suckar.

Läs också Byggföretagare mutade sig till bluffjobb för miljoner

– Man blir rätt trött på det. Vi fick lämna in bussen och fick färre gubbar. Sådant här förhindrar arbetet. Man blev förbannad, så klart.

Mattias Englund berättar att han ”gått och väntat” på att något liknande skulle hända, eftersom hans företag varit förskonat i tidigare stöldvågor.

Vvs-företaget GS-Rör från Skillingaryd blev också drabbat av duons inbrott. Även i det fallet var det länsning av en anställds firmabil.

– Jag blev förbannad och irriterad när det hände. Det var inga billiga verktyg som de tog. Det var borrsatser, en slagborr och andra vitala verktyg. Det blev ett hinder den dagen och några dagar framöver, säger Magnus Munkholm på GS-Rör, som har drabbats av flera verktygsstölder de senast åren.

De två männen fortsatte att stjäla verktyg från firmabilar. För att minska risken för upptäckt stal de svenska nummerplåtar som de satte över de polska registreringsskyltarna. Under tre nätter gjorde tjuvarna nattliga räder och hann till slut länsa 17 firmabilar. Men efter ett tag hade polisen fått upp spåret och grep de två tjuvarna i sin bil, som då var full av stöldgods. I stugan utanför Nässjö hittade polisen senare ytterligare mängder av verktyg, som var förpackade i plast och tejp för vidare transport. Stöldgodset hade ett sammanlagt värde på mellan 300 000 och 400 000 kronor.

Läs också Byggare stal sprängämnen på jobbet – hade arsenal hemma

De småländska byggföretagarna har förlorat mycket pengar på de två tjuvarnas organiserade stölder. Många av företagarna vittnar om att deras arbete stått stilla i brist på verktyg och att de tvingats lägga många kronor på att reparera firmabilarna.

Eksjö tingsrätt slog fast att de två männen inte åkte till Sverige för att jobba, utan att stölderna var planerade sedan tidigare. Rätten anser också att brotten var organiserade av andra personer, som man inte har lyckats gripa. De två männen har erkänt brotten och dömdes i tingsrätten till fängelse i två år och utvisning. Domen fastställdes sedan i hovrätten, som gav den ena mannen ett något kortare fängelsestraff.

Lina Nilsson på Stöldskyddsföreningen vet att det är svårt att klara sig undan inbrott i firmabilar.

– Men det finns tips som gör det svårare för tjuven. Man kan till exempel köra baksidan av bilen mot en vägg så att tjuvarna inte kommer åt dörrarna. Det finns också speciella metallskåp som går att låsa. Det gör att de som bryter sig in får jobba rätt mycket för att ta sig in.

Det finns även metoder som förenklar arbetet efter stölderna.

Läs också Experten: "Hysteriskt mycket brottslighet inom bygg"

– Stöldmärk gärna grejerna. Då kan man binda tjuven vid brottet – och få tillbaka verktygen sedan, säger Lina Nilsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tjuvarnas jätteräd: stal verktyg från 17 byggföretag