info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggföretagare mutade sig till bluffjobb för miljoner

Byggföretag plundrade en bostadsrättsförening i Malmö på 250 miljoner kronor. Nu misstänks ordföranden för att ha tagit emot mutor från företagen, skriver Sydsvenskan.

Foto: Colourbox

Bostadsrättsföreningen Ida i Rosengård är en av Malmös största med 738 lägenheter. Sydsvenskan avslöjade tidigare att man mellan 2015 och 2017 betalade ut cirka 250 miljoner kronor till företag som hävdat att de jobbat med bygg och renovering. Brf Ida har finansierat uppdragen med banklån, men arbetet har utförts med usel kvalitet – eller inte alls.

De som stått bakom byggföretagen har dömts för ekonomisk brottslighet.

Läs också Tjuvarnas jätteräd: stal verktyg från 17 byggföretag

Bostadsrättsföreningens ordförande sitter häktad sedan i december förra året. Han misstänks för grov trolöshet mot huvudman, eftersom han godkänt stora utbetalningar från föreningen.

Enligt Sydsvenskan hävdar nu ekobrottsåklagaren Bo Birgersson att han kan bevisa att ordföranden fick betalt från de byggföretag som plundrat föreningen.

– En stor del av utredningen har handlat om att hitta belöningar eller motiv eller förklaringar till varför han gör som han gör. Han skadar sin egen förening, där både han själv och hans familjemedlemmar bor. Nu tycker vi att vi har hittat så omfattande belöningar att de kvalificerar sig som grovt mutbrott, säger Bo Birgersson till tidningen.

Vd:n till ett företag, som enligt information till Bolagsverket ska ägna sig åt ”bygg, entpreprenad och anläggningsarbeten” sitter även han häktad för grov näringspenningtvätt. Hans företag fick 68,5 miljoner kronor från Bostadsrättföreningen Ida, enligt Sydsvenskan. Hur mycket byggjobb man egentligen utförde är oklart.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggföretagare mutade sig till bluffjobb för miljoner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig