info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Vd mutade arbetsledare med lyx-Volvo

Arbetsledaren köpte in material från sin kompis företag. I utbyte fick han en USA-resa och en lyxbil. Nu döms båda två för mutbrott.

Foto: Mostphotos/Wikipedia

De två männen känner varandra privat och har semestrat och spelat golf tillsammans i Spanien. Den ene är en 66-årig arbetsledare på byggföretaget Rekab i Malmö, den andre en 54-årig vd på ett företag som levererade maskiner och annan utrustning till byggarbetsplatser.

66-åringen köpte bland annat in hyrmaskiner och byggställningar till Rekab. I sin roll som arbetsledare beslutade han att man skulle anlita firman där hans vän var vd.

Läs också Sprängattentat mot mutade byggchefen

Som tack för beslutet fick han tillsammans med sin fru en betald resa till USA för 42 000 kronor från den 54-åringe vd:ns företag.

Arbetsledaren fick också välja ut en bil på Bilia och slog då till på en Volvo XC60 som kostade 419 000 kronor. Vd:n för leverantörsföretaget betalade bilen med sitt privata kort, men tog sedan upp bilköpet som ett utlägg i firman.

De två männen hävdade i Malmö tingsrätt att gåvorna, som gavs 2013 och 2015, inte alls hade något samband med att arbetsledaren valde att anlita sin väns företag.

Enligt deras version berättade arbetsledaren en dag för vd:n på leverantörsföretaget att han skulle gå i pension. Vd:n ville då ge honom en bil för att ”de haft ett gott samarbete under alla år.”

Malmö tingsrätt valde att inte tro på deras historia. I förra veckan kom därför domen från tingsrätten där den 54-årige vd:n tvingas betala 30 000 för grovt givande av muta. Den mutade arbetsledaren fick villkorlig dom och böter på 37 000 kronor. Han måste också betala 461 000 kronor för de mutor han tagit emot.

Läs också Så mutades chefen på studentbygget

Fotnot: Rekabs entreprenadverksamhet i södra Sverige har efter händelsen tagits över av Wästbygg.


Du läser: Vd mutade arbetsledare med lyx-Volvo