info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sa upp sig från jobbet – får 185 000 kronor

När ställningsbyggaren sa upp sig kontrade arbetsgivaren med att inte betala ut innestående ersättningar. Nu har domen kommit från tingsrätten.

Problemen med lönen och semesterersättningen började när ställningsbyggaren sa upp sig från jobbet. Foto: Mostphotos

Det var i september förra året som fallet kom upp i tingsrätten i Sundsvall. En ställningsbyggare som är medlem i Byggnads stämde med hjälp av facket sin arbetsgivare för att han inte fått lön, helglön, sjuklön och semesterersättning. Han begärde även skadestånd för brott mot semesterlagen och kvittningslagen.

Ställningsbyggaren blev anställd på företaget i juni 2017. Det var en provanställning som efter ett halvår övergick i en tillsvidareanställning. Före sommaren 2018 sa ställningsbyggaren upp sig från företaget. Det var efter den händelsen som företaget slutade betala ut lön. Samma sak hände med den semesterersättning som ställningsbyggaren tjänat in under det senaste året. Trots att den skulle betalas ut när anställningen upphörde kom inga pengar. Mannen kontaktade då facket för att få hjälp.

Läs också Lettiskt bolag bröt mot kollektivavtalet: "För låga löner"

Och nu har domen kommit. Enligt tingsrätten i Sundsvall var företaget via byggavtalet bundet av ett kollektivavtal gentemot Byggnads. Vidare konstaterar rätten att bolaget under handläggningstiden i domstolen inte kommit in med några svar. Därför har rätten godtagit ställningsbyggarens krav på ersättning och skadestånd genom en så kallad tredskodom. Företaget förlorade alltså målet.

Totalt ska företaget betala ut 185 000 kronor till ställningsbyggaren. Bolaget ska även betala samtliga rättegångskostnader.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sa upp sig från jobbet – får 185 000 kronor