info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lettiskt bolag bröt mot kollektivavtalet: "För låga löner"

Så mycket får lettiska SIA BTK Buve betala i skadestånd för de rekordlåga lönerna på ett bygge i Linköping.

Det lettiska bolaget döms för brott mot kollektivavtalet. Genrebild. Foto: Leif Ingvarson/Mostphotos

Det lettiska byggbolaget SIA BTK Buve var underentreprenör på ett projekt i Linköping 2016 där de anställda hade i uppgift att montera betongväggar. Byggnads region öst upptäckte då att lönerna låg långt under nivån på gällande 179 kronor i timmen. De lägst betalda byggnadsarbetarna tjänade 42 kronor i timmen, de högst betalda 125 kronor. Ob och övertidsersättning betalades inte heller.

2017 stämde Byggnads företaget på 1,6 miljoner kronor i skadestånd för kollektivavtalsbrott. Byggnads hävdade också förhandlingsvägran, efter många turer där förhandlingar ställdes in och bolaget aldrig dök upp. I november 2018 möttes parterna i Arbetsdomstolen och nu har domen fallit.

Läs också Rekordlåga löner till lettiska arbetare: "Ingen vågar vittna"

AD dömer SIA BTK Buve att betala 820 000 kronor i allmänt skadestånd till Byggnads, rättegångskostnader på 214 000 kronor samt 30 000 kronor för förhandlingsvägran. ”Arbetsdomstolen har funnit att bolaget gjort sig skyldigt till kollektivavtalsbrott genom att bl.a. inte följa byggavtalets regler om lön och att det allmänna skadeståndet i den delen ska bestämmas med beaktande av den förtjänst bolaget gjort genom att betala för låga timlöner”, skriver AD.

Byggnads välkomnar domen.

– Domen har precis kommit och vi ska analysera den, men vi ser positivt på att AD tar hänsyn till vilken vinst företaget gjort på att åsidosätta kollektivavtalet och att man också tar hänsyn till förhandlingsvägran i domen, säger Torbjörn Hagelin, förhandlingschef på Byggnads.

SIA BTK Buve avvisar Byggnads påståenden och hävdade i AD att timlönerna legat på mellan 120 och 140 kronor, att arbetstagarna fick ersättning vid övertidsarbete enligt avtal och att ob-ersättning hade utbetalats. Vidare menade man att ekonomiska svårigheter och sjukdom hade drabbat bolaget och att det därför inte kunde fullgöra sin förhandlingsskyldighet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lettiskt bolag bröt mot kollektivavtalet: "För låga löner"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig