info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

EXTRA: Stort byggbolag i konkurs – 120 anställda berörs: "Käftsmäll"

Stora skatte- och leverantörsskulder. Och tre anställda i ledande befattningar som företaget pekar ut för oegentligheter. Det är bakgrunden till att man går i konkurs, enligt Gärahovs Bygg AB:s vd.

Stort byggbolag i konkurs
Tre personer i ledande befattningar har agerat brottsligt och fått sparken. Foto: Pressbild / Mostphotos

Styrelsen för byggföretaget Gärahovs Bygg AB, från småländska Vaggeryd, lämnade under torsdagen 25 april in en konkursansökan till Jönköpings tingsrätt.

En anledning till att företaget gått dåligt är, enligt Gärahovs, att ”anställda i ledande befattningar agerat illojalt mot bolaget genom oegentligheter under en längre tid” och som har försatt bolaget ”i en mycket allvarlig finansiell situation”. Detta enligt ett pressmeddelande från bolaget.

Tre får sparken

Enligt Gärahovs vd Anders Svensson har tre personer avskedats med omedelbar verkan. Exakt vilka oegentligheter det rör framkommer inte.

Stort byggbolag i konkurs
Anders Svensson, vd. Foto: Pressbild

– Det är med stor besvikelse vi tyvärr måste konstatera att bolaget inte längre har en framtid. Trots att vi på kort sikt har god lönsamhet så räcker inte det till. Jag känner något enormt för samtliga som drabbas på grund av bolagets förflutna, säger Anders Svensson i ett pressmeddelande.

Enligt konkursförvaltaren Erik M Gabrielsson är det 120 tjänster som berörs, varav cirka 40 är byggnadsarbetare.

Det har också framkommit att bolaget har stora skulder.

– Det finns skatteskulder på cirka 60 miljoner kronor. Det finns också leverantörsskulder på cirka 30 till 35 miljoner kronor. Sedan vet jag erfarenhetsmässigt att skulderna i entreprenadbolag många gånger kan komma att öka med tiden beroende på vilka projekt som slutförs och inte slutförs, säger Erik M Gabrielsson till Skillingaryd.nu.

Facket: ”Förvånande”

Enligt Stefan Stavander, Byggnads regionala skyddsombud i Småland-Blekinge, kom konkursen som en överraskning i och med att det är ett så pass stort bolag.

– De är inte lika sårbara som små företag och det gjorde att jag blev förvånad. 

Hur är stämningen bland de anställda?

– De var ju ledsna och frustrerade. Det var ingen som hade räknat med att företaget skulle gå i konkurs. Det var givetvis en käftsmäll för de anställda, de blir ju av med sina jobb.

Vad gör ni från Byggnads nu?

– Vi försöker boka in ett möte med de anställda medlemmarna och ge dem ytterligare information utöver det som konkursförvaltaren ger. Vi försöker stötta dem i hela den här processen. Vi bevakar så att man inte missar lönefordringar, ATF eller semesterpengar, så att de får ut så mycket som möjligt.

Polisanmälning

Företaget har vid flertalet tillfällen tagit in nytt kapital för att rädda bolaget. Men besluten för kapitaltillskott har gjorts på felaktiga grunder, enligt vd:n Anders Svensson.

”Vad som framkommit kommer att polisanmälas för en fullständig granskning och genomlysning”, skriver bolaget i pressmeddelandet.

– Vi har fått information om att man har sparkat tre chefer och att det är polisanmälan på gång. Det gör ju saken ännu tråkigare, säger Stefan Stavander.

Byggnadsarbetaren söker vd Anders Svensson.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: EXTRA: Stort byggbolag i konkurs – 120 anställda berörs: "Käftsmäll"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig