info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 v49

Rekordlåga löner till lettiska arbetare: "Ingen vågar vittna"

Mycket låga löner upptäcktes vid ett bygge i Linköping. Snart är det förhandling i AD och Byggnads begär 1,6 miljoner kronor i skadestånd från det lettiska bolaget.

Trots kollektivavtal låg lönerna på i genomsnitt 70 kronor i timmen. Foto: Mostphotos

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om de lettiska arbetare i Linköping som tjänade från 40 kronor i timmen och uppåt. Bolaget hade kollektivavtal med Byggnads, ändå låg lönerna långt under den nivå på 179 kronor i timmen som borde ha gällt. Den lägst betalda hade drygt 40 kronor i timmen och den högst betalda omkring 130 kronor i timmen.

– De hade brutit mot allt. För att slippa lettisk skatt hade de betalat ut lön i form av traktamente och OB-ersättning hade man struntat i, säger Timo Anttila, ombudsman på Byggnads, till tidningen Lag & avtal.

Läs också Låga löner för lettiska arbetare

Byggföretaget heter Sia BTK Buve och hade i uppdrag att montera betongväggar på ett stort projekt i centrala Linköping år 2016. Efter att Byggnads Öst upptäckte de låga lönerna fick huvudentreprenören NCC en underentreprenör att i sin tur upphäva samarbetet med underentreprenören Sia BTK Buve.

Men lönetvisten avgjordes aldrig. Byggnads drev ärendet till Arbetsdomstolen och i februari i år dömdes bolaget till att betala 760 000 kronor för kollektivavtalsbrott och brott mot medbestämmandelagen. Men Sia BTK Buve uteblev från förhandlingen, varpå en så kallad tredskodom avkunnades. En månad senare begärde bolaget återvinning, en form av överklagan.

Därför tas nu domen upp igen i AD. Huvudförhandling äger rum den 7 och 8 november. 23 lettiska byggnadsarbetare är berörda, men ingen kommer att vara på plats för att vittna.

– Det hade förstås varit bra att höra dem men de har inte vågat säga ifrån om missförhållandena för då riskerar de att bli hemskickade, säger Timo Anttila till Lag & avtal.

Det är ovanligt att Byggnads upptäcker så här låga löner och nu begär facket 1,6 miljoner kronor i skadestånd. Två lettiska advokater företräder bolaget och ämnar komma till förhandlingen, skriver Lag & avtal.

Läs också Montörer lurade på lönen på prestigebygge: "Lön för en uteliggare!"

Kommunen var byggherre och ska efter avslöjandet om lönerna ha skärpt reglerna och ökat kontrollen av entreprenörer. Sia BTK Buve är fortfarande verksamt i Lettland men avregistrerades i Sverige den 15 mars 2017.

Annons
EHRAB 250×600 v49b
EHRAB 250×600 v49a
EHRAB 250×600 v49c

Du läser: Rekordlåga löner till lettiska arbetare: "Ingen vågar vittna"