info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Montörer lurade på lönen på prestigebygge: "Lön för en uteliggare!"

Byggnadsarbetaren kan avslöja att LVL Bygg, som anlitats som underentreprenör i andra led av Veidekke, Skanska och Serneke, fuskat med både löneutbetalningar och ID06-kort. – Man kände sig som en slav, säger Edgars, en av flera arbetare som lurats på lönen.

Veidekke uppför för tillfället prestigeprojektet Sveakvarteren. Det är exklusiva bostadsrätter på Östermalm, inte lång från Stockholms stadion. I ett av husen, Svea Serenad, erbjuds de boende en lounge på 600 kvadratmeter med ”servicen du är van vid från hotell”. En värdinna hjälper till med praktiska tjänster som att lämna in kemtvätt, boka tid för däckbyte och vattna blommor.
Den lyxigaste fyran med terrass kostar 19,5 miljoner kronor.

Svea Serenad erbjuder lyxobjekt för många miljoner.

Läs också Efter lönefusket – LVL tillbaka hos Veidekke: ”Får drägliga villkor”

Långt ifrån den verkligheten lever Edgars och Artis. Byggnadsarbetaren träffar de två lettiska montörerna i Värtahamnen, dit de tagit sig med färjan för att berätta om problemen på bygget av Svea Symfoni.
De två Rigaborna hittade i somras en annons på en jobbsajt som såg lovande ut. De tog kontakt och fick löfte om jobb som montörer i Sverige för det svenska företaget LVL Bygg, underentreprenör till stomleverantören BMGS som Veidekke anlitade. Allt verkade bra och i augusti skrev de på kontrakt om en lön på 136 kronor i timmen. Lönen är den lägsta tänkbara enligt avtal, men ändå bra mycket bättre än vad de kunde få på ett bygge i Lettland.
– De två första veckorna fick vi rätt lön. Sedan började de betala nio euro (cirka 86 kronor) i timmen. De gick emot sin egen överenskommelse, säger Edgars och suckar.

Upptäckte att jobbet inte redovisades

Men det blev ännu värre. Snart märkte Edgars och Artis att timmar de jobbat på bygget inte redovisades i deras löner. Edgars började då själv skriva upp exakt hur mycket han jobbade och jämförde det med lönen från LVL. Han upptäckte att hans timlön i oktober hade minskat till 59 kronor i timmen.
– Och då hade jag jobbat två lördagar. Det känns inte roligt. Det är en lön för en uteliggare!
I frustration drämmer Edgars sin stora handflata i kafébordet, där vi sitter med utsikt över färjeterminalen.
Artis är mer bedrövad än arg. Han berättar utförligt om att han precis som Edgars fått en långt ifrån avtalsenlig lön.
– De betalade oss för 40 timmar i månaden. Hur det gick till förstår jag inte. Vi jobbade nio och en halv timme varje dag och på lördagarna jobbade jag sex timmar.

Artis och Edgars är besvikna över hur de blev behandlade av LVL Bygg, men tror inte att huvudentreprenören Veidekke kände till något.

När Artis konfronterade sin arbetsledare om lönen fick han höra att han jobbade för dåligt och därför fick mindre betalt. Anklagelsen och de uteblivna pengarna blev till slut för mycket för honom och han mådde allt sämre, både psykiskt och fysiskt.
– Jag fick blodförgiftning i magen. Läkaren sa att det berodde på hög stress. Situationen här i Sverige påverkade naturligtvis, säger Artis som inte fick någon sjukersättning och därför valde att säga upp sig och återvända till Riga.

LÄS MER: Veidekke stänger av LVL

Läs också Betongaren Eshaq kan skickas till Afghanistan – efter domstolens mejlmiss

”De har inget samvete”

LVL Bygg har hängavtal med Byggnads och är därmed skyldigt att betala avtalsenlig lön. Och enligt den löneredovisning som Byggnadsarbetaren har tagit del av ska arbetarna ha fått korrekt betalt. Bedrägeriet ligger istället i att alltför få timmar är redovisade. När Byggnadsarbetaren visar redovisningen för Artis och Edgars blir de upprörda. Där står bland annat att Edgars under augusti och september sammanlagt bara jobbade 37 timmar.
Bred kakoj-to! Vilket skitsnack! De har inget samvete de där skojarna, säger Edgars.
Enligt hans egna anteckningar har han jobbat 311 timmar under den perioden, alltså nära åtta gånger mer än vad som rapporterats. Även Artis har jobbat flera gånger mer än vad LVL har angivit.
Efter samtal med flera källor med god insyn i Veidekkes bygge av Sveakvarteren framträder en tydlig bild: De anställda på LVL Bygg har jobbat mångdubbelt mer än vad företaget redovisat. Endast 447 arbetade timmar har rapporterats för samtliga tio anställda under augusti och september. Det egentliga arbetet på bygget har legat på nära tiodubbelt så mycket, vilket gjort att man har kunnat betala låga löner.
– De skriver en vit lönerapport som passar Byggnads. Sedan vet ju både du och jag att de får en annan lönespec i hemlandet, säger en källa.
Utöver lönedumpningen vittnar Byggnadsarbetarens källor om dåligt utförda arbeten och språkproblem.

”Rörigt och skitigt”

Även på Skanskas bygge av kvarteret Diktaren i Solna har lettiska BMGS levererat stommen och anlitat LVL Bygg för resningen. Lagbasen Roger Bergman är allt annat än nöjd med LVL:s arbete.
– Det har varit så rörigt och skitigt vilket har gjort att vi inte har kunnat jobba ordentligt. Eftersom de inte gör klart jobben i tid får Skanskas arbetsledare göra en massa jobb som de inte borde göra. Det är många som mår taskigt och har varit på gränsen till utbrända.
Roger Bergman berättar att säkerheten har brustit kraftigt hos underentreprenören.
– En gång tappade de ett hålbjälklag när de skulle lyfta upp det från lastbilen. Det var en jävla smäll, säger han.

Ett stort problem har varit att många anställda på LVL Bygg inte har använt ID06-kort för att gå in på bygget. De har istället smitit in via grindarna.
– Folk håller medvetet grindarna öppna. Det är den vägen de tar sig in. De går inte via snurrgrinden som de ska, säger Roger Bergman.
Även företrädare för ID06 har reagerat på LVL Byggs hantering av systemet för personalliggare. I december hade LVL 204 ID06-kort men betalade bara arbetsgivaravgifter för en kostnad som motsvarar 50 personer. Det förstärker bilden av att företaget har betalat oskäligt låga löner. Efter att fusket upptäcktes stängdes LVL av från ID06 och tvingades ansöka om 50 nya kort.
Det är inte bara Skanska och Veidekke som har använt sig av LVL Byggs tjänster. BMGS är stomleverantör åt en mängd svenska företag och anlitar ofta LVL som underentreprenör.
För tillfället jobbar LVL Bygg på Andersson och Companys bostadsbygge Poeten i Solna. Förra året gjorde LVL stomjobb på Kvarteret Lilium i Uppsala, där Serneke byggde bostäder. Peter Furuhall, ombudsman på Byggnads Mälardalen, blev direkt misstänksam mot underentreprenören efter ett arbetsplatsbesök på Lilium.

”Såg inte rimligt ut”

– Vi konstaterade att LVL hade varit på arbetsplatsen och inte skickat in arbetsplatsanmälan och inte förhandlat om lön. Sedan såg det märkligt ut när det gällde arbetade timmar. Det var så få timmar arbetade att det inte såg rimligt ut, säger han.
LVL Bygg är skrivet som ett svenskt företag, men är egentligen en fortsättning på det lettiska företaget BTK-Buve som Byggnadsarbetaren har granskat flera gånger tidigare. De två personer som är registrerade som firmatecknare för LVL Bygg hos Bolagsverket finns också i ledningen för BTK-Buve.
2006 byggde huvudentreprenören NCC bostadshus och affärslokaler åt kommunala Stångåstaden i Linköping. BTK-Buve var underentreprenör i andra led och anlitat för att montera betongväggar. Företagets lettiska anställda visade sig tjäna runt 65 kronor i timmen. En kranförare arbetade 15 timmar långa pass och BTK-Buve hade inte registrerat sig hos Skatteverket.
– Utifrån lönespecifikationerna och tiderna ligger lönerna på mellan 30 och 70 kronor i timmen, sa ombudsman Martin Blomberg då.
Efter att BTK-Buves företrädare uteblivit från flera förhandlingar stämde Byggnads företaget i Arbetsdomstolen, där målet ännu inte är avslutat.

Säger upp anställda – betalar mindre

Janis jobbade som montör för BTK-Buve. Han berättar att han och kollegorna skrev på dokument som visade att de fick 175 kronor i timmen, när de i själva verket fick ut 90–110 kronor. Janis vittnar om att företaget varje halvår säger upp de anställda och anställer dem på nytt för att slippa betala ut semesterersättning.
– Och när någon skadar sig får de ingen som helst ersättning utan blir bara utkastade, som skräp. Jag fick sparken för att jag inte ville jobba på lördagar, berättar han.

”Några fall av försenad lön”

Viktors Martins, vd på LVL Bygg, kommenterar uppgifterna om för låga löner så här:
– Det har varit några fall av försenad lön, men vi har löst det med de personer det gällde. Förklaringen var att vi inte fick pengar från vår beställare i rätt tid.
– Vi har haft ett möte med Byggnads där vi kom överens om att ha regler för varje projekt. Vi kommer att följa reglerna och vi kommer att kontrolleras, liksom vår beställare BMGS.

Hur kommenterar du att ni i december hade för många ID06-kort i förhållande till antal anställda?
– Vid ett tillfälle var vi tvungna att ha många personer eftersom vi slöt många avtal samtidigt. Dessutom har vi rotation av dem som arbetar. Det finns regler om hur många timmar man maximalt får jobba i veckan. Vi följer de reglerna och därför roterar vi.

Fotnot: Edgars, Artis och Janis heter egentligen något annat.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Montörer lurade på lönen på prestigebygge: "Lön för en uteliggare!"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig