info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter lönefusket – LVL tillbaka hos Veidekke: ”Får drägliga villkor”

Underentreprenören LVL Bygg betalade inte ut avtalsenlig lön. Men nu är företaget tillbaka på Veidekkes prestigebygge Sveakvarteren. Enligt företaget är problemen lösta.

Byggnadsarbetaren kunde tidigare i år avslöja att LVL Bygg, som anlitats som underentreprenör i andra led av Veidekke, Skanska och Serneke, fuskat med både löneutbetalningar och ID06-kort.

På Vedekkes bygge av Sveakvarteren i centrala Stockholm berättade två lettiska montörer om att timmar de jobbat på bygget inte redovisades i deras löner. En av dem upptäckte att hans timlön hade minskat till 59 kronor i timmen.

Läs också Montörer lurade på lönen på prestigebygge: "Lön för en uteliggare!"

Byggnadsarbetarens granskning visade att de anställda på LVL Bygg hade jobbat mångdubbelt mer än vad företaget redovisat. Veidekke stängde tillfälligt av LVL från bygget. Men nu är företaget tillbaka och fortsätter sitt arbete som underentreprenör till den lettiska stomleverantören BMGS.

– Vi har valt att låta dem vara kvar. Vi hade diskussioner internt om det här men kände ett ansvar. Om vi slänger ut dem så kommer arbetarna att drabbas hårdast. Det viktigaste för oss är att de verkligen får drägliga villkor, säger Håkan Ericsson, inköpschef.

Han berättar att problem som funnits nu är åtgärdade. Bland annat ska LVL Bygg inte ha registrerat löner i det digitala systemet Lösen, där arbetsgivare ska förse Byggnads med löneunderlag.

– Nu har de löst det. Vi hade också en förhandling med Byggnads och kom fram till att LVL måste redovisa sådant som semesterersättning, övertidsersättning, arbetstidsförkortning och föräldraledighet.

Håkan Ericsson anser att en stor del av problematiken ligger i bristande information. Han tror helt enkelt inte att företrädarna för LVL har förstått vad de behöver göra.

Läs också Veidekke: "LVL stängs av från bygget"

– Det som Byggnads kommunicerar är på svenska. Och det är inte ens lätt för mig som pratar svenska att förstå hur man ska göra, säger han.

Enligt Håkan Ericsson gör Veidekke nu allt man kan för att byggnadsarbetarna på LVL Bygg ska få den lön de har rätt till.

– Vi har tagit in en extern konsult som kontrollerar deras lönespecifikationer varje månad. Dessutom har vi en uppgörelse med Byggnads om att de ska komma ut och intervjua dem som arbetar på Sveakvarteren för att se att de faktiskt har fått den lön de har rätt till.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter lönefusket – LVL tillbaka hos Veidekke: ”Får drägliga villkor”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig