info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Veidekke: "LVL stängs av från bygget"

Veidekke tar krafttag för att reda ut vilka löner LVL Bygg egentligen har betalat till de anställda. Företaget utreds och är tills vidare avstängt från bygget av Sveakvarteren.
Som Byggnadsarbetaren har avslöjat har LVL Bygg betalat löner lägre än avtalet och fuskat med ID06. Så här reagerar huvudentreprenörerna:

Håkan Ericsson, inköpschef på Veidekke: LVL Bygg, som har varit underentreprenör till er stomleverantör BMGS, har gett sina arbetare icke avtalsenlig lön. Arbetare vittnar om timlön på 59 kronor på bygget av Sveakvarteren. Hur kommenterar du det?
– Om det är så att någon skulle ha fått 59 kronor i timmen är ju det helt oacceptabelt. Vi startade en utredning i november om LVL Bygg. De är tills vidare avstängda från bygget. Vi vill se en redovisning att de uppfyller villkoren i kollektivavtalet och hur deras löneutbetalningar ser ut.
Hur har ni kontrollerat företaget?
– Vi har gjort kontroller av BMGS. Vi har krävt att deras underentreprenörer måste ha kollektivavtal och sköta sina skatter. Vi har även sammanfört dem med Byggnads. Vi har sagt att de inte får komma in på arbetsplatsen om inte alla kriterier är uppfyllda. Vi har haft hjälp av Skatteverket för att se om det finns någon utredning på dem. I det här fallet så fanns det ingen.
– Företagen vi anlitar måste alltid ha en rättighet att tala om hur de uppfyller och eller inte uppfyller kraven. Vi kan bara gå på det vi ser. För oss är det kollektivavtalen som gäller. Men det är väldigt svårt att kontrollera vilken lön de i verkligheten betalar till sina anställda. Vi är beroende av underrättelser från myndigheter och fackförbund eller de anställda själva.

Läs också Efter lönefusket – LVL tillbaka hos Veidekke: ”Får drägliga villkor”

Johan Live, pressansvarig på Serneke: Vilka kontroller har ni gjort av LVL Bygg för bygget av Lilium i Uppsala?
– Vår underentreprenör (BMGS) har ansvar för sin underentreprenör. Men vi gjorde en skattekontroll av LVL när vi fick reda på att de var kontrakterade av BMGS. Vi såg att de betalade skatt och hade ett antal anställda som motsvarade det antalet personer som de hade hos oss.

Fredrik Bele, regionchef på Skanskas Hus Stockholm bostäder: Hur kommenterar du uppgifterna om bristande säkerhet på bygget av kvarteret Diktaren?
– Vi har en daglig uppföljning av säkerhetsarbetet för våra egna anställda och underentreprenörer. I stort så har vi en bild av att det fungerar, även för LVL Bygg.
Vilka kontroller har gjorts av LVL?
– Vi gör de kontroller vi ska enligt kollektivavtalet. Vi ställer krav på avtalsenliga löner i alla våra avtal. När det gäller LVL har vi gjort kontroller av lönespecar för att säkerställa att allt är som det ska.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Veidekke: "LVL stängs av från bygget"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig