info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skulle flytta in i vita hus – fick det här: "Jävligt lurade"

De skulle flytta in i nya, vita hus. Det blev inte riktigt som de hade tänkt sig...

Husen i Sköndal. Foto: Veidekke bostad

Kvarteret Minglet i Sköndal utanför Stockholm, som Veidekke har byggt, marknadsförs som ”ett paradis för barnfamiljen med naturen som granne”. Enligt reklamen ska man i nyproduktionen kunna vara med och forma sitt eget boende.

Teuta Beka Ljungqvist och hennes man fastnade för de vita kedjehusen som de såg i prospekten och reserverade en av fastigheterna före sommaren.

Läs också Här är branschens största bolag

I augusti skrev paret kontrakt på sitt nya boende och förberedde sig för att flytta in. Men när de senare under hösten åkte ut till Sköndal för att titta på området blev de riktigt förvånade.

– Vi tänkte: ”Shit, husen är ju svarta!” Vi tyckte att det var konstigt, säger Teuta Beka Ljungqvist.

Efter färgchocken gick Teuta och hennes man igenom alla kontraktspapper. Där hittade de ett dokument med en färgkod som visar att huset de har köpt är svart.

– De lurade oss. Att lägga in ett otydligt färgsättningsschema bland hundra andra kontraktspapper… För mig är det att luras, säger hon och fortsätter:

– Sedan menar mäklaren att han har informerat oss om det här muntligen, men det finns inget de kan peka på om att de gett oss den informationen. Vi känner oss jävligt lurade.

Läs också Byggpendlare som älskar att grilla: "Skapar bra stämning"

När paret sedan flyttade in i sitt svarta kedjehus fick de reda på att sex grannar, som också fått svarta istället för vita hus, kompenserats av Veidekke. Skillnaden var att grannarna skrivit kontrakt tidigare, utan dokument med färgkod.

Jonas Engelblom, kommunikationschef på Veidekke bostad, är medveten om att något gått snett med färgsättningen för några av husen i Sköndal.

– Ibland blir det fel och då får man göra rätt. Vi har tagit på oss det och kompenserat kunderna.

Han hävdar samtidigt att Teuta Beka Lindqvist och hennes man, som inte fått kompensation, har fått tydlig information om husets nya färg.

– Först missade vi att ge kunderna rätt information om husfärgen. Sedan har vi varit noga med den frågan.

Läs också Montörer lurade på lönen på prestigebygge: "Lön för en uteliggare!"

De hävdar att de endast fått information om färgbytet via en färgkod i kontraktet.

– Det är mycket möjligt att man kunde ha varit tydligare. Men min erfarenhet av den här säljaren är att han är en väldigt seriös person som går väldigt långt för att säkerställa att folk är med på banan.

Jonas Engelblom tycker att ansvaret i slutändan vilar på kunden.

– De har skrivit på ett avtal där det tydligt framgår att huset kommer att vara i den färg som det till slut blev. Skriver du under ett avtal som du inte förstår är det rätt klokt att ställa en fråga om det.

Teuta Beka Lindqvist har anmält Veidekke till Allmänna reklamationsnämnden.

Läs också Efter lönefusket – LVL tillbaka hos Veidekke: ”Får drägliga villkor”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skulle flytta in i vita hus – fick det här: "Jävligt lurade"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig