info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lönekonflikten i AD: "Företaget bestred alla punkter"

De lettiska företaget nekade till att de hade betalt rekordlåga löner till arbetarna. Byggnads kontrade med att lägga fram bevis. Igår möttes Byggnads och Sia BTK Buve i en huvudförhandling i Arbetsdomstolen.

Byggnads har stämt det lettiska bolaget Sia BTK Buve på miljonbelopp. Igår möttes de i Arbetsomstolen. Foto: Mostphotos

–De bestred alla punkter, till och med uppgifter som de själva har skickat på mejl, säger Timo Anttila, ombudsman på Byggnads.
Det har varit många turer mellan Byggnads och det lettiska bolaget Sia BTK Buve. Konflikten går tillbaks till juni 2016, då Byggnads region öst upptäckte missförhållanden på en byggarbetsplats i Linköping.

Det lettiska byggföretaget Sia BTK Buve betalade bland annat ut löner långt under nivån på 179 kronor i timmen, som borde ha gällt. De lägst betalda lettiska arbetarna tjänade 42 kronor i timmen och de högst betalda 130 kronor. Dessutom hade arbetarna bland annat inte fått traktamente, OB-ersättning, och arbetat långa arbetspass.

Läs också Rekordlåga löner till lettiska arbetare: "Ingen vågar vittna"

Byggnads stämde företaget i april 2017 på 1,6 miljoner i skadestånd. I  februari i år kallades parterna till en muntlig förberedelse i Arbetsdomstolen, men det lettiska bolaget dök inte upp. Arbetsdomstolen meddelade en tredskodom, som det lettiska bolaget överklagade.

Igår möttes Byggnads och Sia BTK Buve i Arbetsdomstolen. Under huvudförhandlingen nekade ägaren till det lettiska företaget till alla uppgifter som Byggnads la fram. Byggnads kontrade med att lägga fram bevis, bland annat från mejlkorrespondens mellan Byggnads och det lettiska företaget.

– Vi har fått alla uppgifter från företaget vilken lön som de lettiska arbetarna har, men också övertids-, OB-ersättningar och semesterpengar, säger Timo Anttila.
Under huvudförhandlingen var dock ingen av de lettiska arbetarna närvarande som vittnen. Dom i tvisten faller den 19 december i år.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lönekonflikten i AD: "Företaget bestred alla punkter"