info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
BluebeamMAN V21-22

Lettiskt bolag förhandlingsvägrar

Efter att lettiska BTK-Buve ställt in tre inplanerade förhandlingar anser Byggnads Öst att företaget förhandlingsvägrar och skickar nu in ärendet centralt.

Trots upprepade försök har Byggnads Öst inte lyckats få lettiska BTK-Buve till förhandlingsbordet. Efter att företaget i slutet av oktober, för tredje gången i ordningen, ställt in en planerad förhandling försökte ombudsmannen Martin Blomberg återigen kontakta dess representanter.
‒ Det enda jag har fått till svar är att de dragit tillbaka fullmakten för den representant som tidigare skött förhandlingarna, säger han.
För att få ett slut på följetongen kontaktade Martin Blomberg förbundet. Det beslutades att ärendet skulle flyttas upp en nivå.
‒ Min syn på det är att företaget förhandlingsvägrar. Nu har jag skickar in det centralt, säger Martin Blomberg.

LÄS MER:
Lettiskt bolag duckar igen
Uppskjuten förhandling om löner för letter

Låga löner för lettiska arbetare

Tjänar cirka 65 kronor i timmen

Läs också Lönekonflikten i AD: "Företaget bestred alla punkter"

Tvisten rör retroaktiv lön för ett tjugotal lettiska anställda på BTK-Buve, som har kollektivavtal med Byggnads. Företaget monterade betongväggar i Linköping, där NCC bygger åt kommunala Stångåstaden, när de i somras uppdagades att de anställda tjänade mellan 60‒80 kronor i timmen.
Inledningsvis trodde Byggnads Öst på en snabb lösning sedan företaget hävdade att de anställda skulle kompenseras. Men förhoppningarna kom på skam när BTK-Buve avbokade förhandling efter förhandling.
‒ Jag tyckte faktiskt att man såg förhandlingsvilja. Det lät väldigt positivt och de ville ha hjälp att rätta till det här. Nu verkar det inte vara så längre, konstaterar Martin Blomberg.
Byggnadsarbetaren har upprepade gånger sökt BTK-Buve för en kommentar.

Annons
Ejendals 640×240 V21-22
arrow_forward Senaste nytt