info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Experten: "Hysteriskt mycket brottslighet inom bygg"

Svartjobb inom bygg är ett gigantiskt problem. Det visar Fair play byggs senaste årsrapport.

– Det är mycket brottslighet inom branschen, hysteriskt mycket, säger Peter Leander på Fair play bygg.

Det är Byggnads lokalt i Stockholm och Stockholms Byggmästareförening som står bakom projektet Fair play bygg. Man tar hand om tips, som man utvecklar och lämnar över till myndigheter som Ekobrottsmyndigheten, Arbetsmiljöverket och Polisen.

I årsrapporten som kom idag syns att tipsen om brottslighet bara blir fler. Under 2017 hade projektet fått in hela 140 tips från branschen.

Läs också Så stjäl kriminella byggare andras identiteter

– Det blir bara mer. Hittills i år har vi redan fått in 60 tips, säger Peter Leander på Fair play bygg.

Vad beror ökningen på?

– Det är mycket brottslighet inom bygg, hysteriskt mycket. Samtidigt har förtroendet för och vetskapen om oss har växt. Vi ute jättemycket och presenterar oss för företag och organisationer inom byggbranschen.

Vad handlar tipsen mest om?

– De flesta handlar om svartarbete på olika sätt. Nio fall av tio handlar om svartjobb i större eller mindre skala. Det finns i små företag som ägnar sig åt rotjobb. Det finns även i medelstora företag, med 10–20 svartarbetare, som kan vara underentreprenörer och bygga för kommuner och finnas på storbyggen.

Läs också Tröstlös kamp mot misären på bygget – många blir utnyttjade

– Sedan finns det de stora uppläggen. Där handlar det om stor organiserad brottslighet. I de fallen är det ofta ett stort antal företag som samarbetar. Målvakterna och företrädarna för företagen har ofta falska identiteter eller kapade identiteter.

Vad får ni för reaktioner i branschen när ni är ute?

– Vi ser att det är stor uppgivenhet bland byggnadsarbetare och även bland byggföretag. Företagarna säger att det bara blir värre och värre och allt svårare att konkurrera om jobben. Någonstans känner folk att det inte är lönt att ha ett företag. Och när seriösa företag tvingas lägga ner blir det en landvinning för de kriminella bolagen.

Känns det tröstlöst?

– Nej, det händer mycket nu. Ett förändrat ID06-system med hårdare krav känns jättebra. Dessutom har det kommit nya lagar, där företagen måste redovisa arbetsgivaravgift varje månad. Politiker och beställare har vaknat upp. De vill inte att det ska se ut så här. Visst, uppvaknandet kommer ju väldigt sent. Men det är bättre sent än aldrig.

Läs också Vanligare med svarta löner och skattefusk i bygg

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Experten: "Hysteriskt mycket brottslighet inom bygg"