info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Facket i möte med minister: "Vill ha mer samarbete mot svartjobb"

Myndigheternas tillslag mot brott och fusk i byggbranschen ger resultat, men samarbetet behöver öka. Det var kontentan av ett möte mellan byggbranschens parter, myndigheter och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Flera saker har gjorts mot fusk och brottslighet i byggbranschen.
Därför träffade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson  och statssekreterare Irene Wennemo igår byggbranschens parter, Byggnads och Sveriges Byggindustrier, samt olika myndigheter som jobbar mot fusk: Arbetsmiljöverket, Polisen, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten.
Målet var att utvärdera vad det gett och hur man ska gå vidare.

– Vi ser att det finns ett behov av än mer samordning mellan myndigheterna. Men vi kan också konstatera att regeringens beslut om myndighetsgemensamma tillslag verkligen har haft effekt, det var tydligt, säger Natalie Sial, pressekreterare hos Ylva Johansson.

Läs också Tröstlös kamp mot misären på bygget – många blir utnyttjade

Det har påbörjats ett arbete från myndighetshåll där man samarbetar mot brottsligheten inom projektet Osund konkurrens. Byggnadsarbetaren har tidigare berättat om gemensamma tillslag i byggbranschen, ledda av Arbetsmiljöverket. Man upptäckte utsatta arbetare som utnyttjades, livsfarliga ställningar och obefintliga skydd.

Under gårdagens möte fick alla ge sin syn på hur fusket slår i praktiken och hur de tycker att arbetet mot kriminalitet och försök att runda lagstiftningen fungerar.

Byggnads ordförande Johan Lindholm tycker att många åtgärder verkat i rätt riktning, som huvudentreprenörsansvaret i avtal och lag och det samarbete som startat mellan myndigheterna mot brottsligheten i bygg.  Men han anser att mer samarbete behövs.

­– Vi är eniga om att vi måste försämra oddsen för de företag som inte följer lagar och regler. Det är mycket sekretess mellan myndigheterna. För att effektivisera arbetet är det viktigt att möjliggöra mer samarbete och öppna upp system. Det gör att man kan nå större framgång, säger han.

Johan Lindholm anser att de oseriösa företagen är ett hot mot liv och hälsa för byggnadsarbetarna och överlevnadsfråga för de seriösa bolagen. Och han tycker att man i Sverige borde ta till sig exempel från de nordiska grannländerna.

Läs också Experten: "Hysteriskt mycket brottslighet inom bygg"

– I Danmark finns till exempel en grupp som är ute varje dag på arbetsplatser för att kontrollera villkoren för utstationerad arbetskraft, utifrån ett utstationeringsregister och i Norge begränsar man antalet underentreprenörer, säger han.

Fakta

Regeringen har gett åtta myndigheter i uppdrag att utveckla metoder för myndighetsgemensam kontroll för att motverka fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet. Myndigheterna är: Arbetsförmedlingen, Arbets­miljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhets­myndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.

Margite Fransson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Facket i möte med minister: "Vill ha mer samarbete mot svartjobb"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig