info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Besserwissern

Så stjäl kriminella byggare andras identiteter

En byggskojares dröm är att begå brott som någon annan får skulden för. Genom att stjäla någons identitet får de just det, en elektronisk målvakt – ett allt vanligare bluffupplägg i branschen.
Så här kan det gå till.

Stulna identiteter - ett allt vanligare sätt att dölja sin egen kriminalitet på. Foto: Colourbox
  1. Löfte om hög lön. Den kriminelle byggföretagaren Jurij åker till sitt hemland Lettland. Han kontaktar den arbetslöse muraren Ivo genom en jobbsökarsajt och lovar honom arbete i Sverige. Ivo blir överlycklig eftersom den avtalsenliga lönen han utlovas i Sverige är betydligt högre än allt han kan få i Lettland. Han tackar ja direkt.
  2. Papper ordnas. Jurij berättar för Ivo att de måste göra en första resa till Stockholm för att ordna alla papper till det nya jobbet. Jurij fixar biljetter till färjan och ett rum på ett vandrarhem där Ivo kan sova ett par nätter medan all administration klaras av.
  3. Falskt intyg. Den första dagen i Stockholm går de två männen tillsammans till Skatteverkets servicekontor. Jurij har gett Ivo ett falskt arbetsgivarintyg, som visar att han är nyanställd på Bygg och Städ AB. Ivo ger intyget till Skatteverket och får ett samordningsnummer, en svensk identitet.
  4. Lönekonto och bank-id. Några dagar senare går Jurij och Ivo till banken. Ivo förstår inte riktigt vad som händer, men Jurij förklarar för bankpersonalen att hans vän har börjat jobba i Sverige och behöver ett lönekonto. Bankpersonalen öppnar kontot och hjälper också till att ordna ett mobilt bank-id till Ivo.
  5. Elektronisk målvakt. Jurij tar hand om Ivos alla papper, bankkort och dosor. Han lurar Ivo att bygget har blivit försenat och murarjobbet inte börjar förrän om några veckor. Ivo åker tillbaka till Lettland och väntar på nästa samtal från Sverige. Det kommer aldrig.  Byggskojaren Jurij har nu allt han behöver för att börja med kriminell verksamhet i Ivos namn. Ivo har blivit en elektronisk målvakt.
  6. Blufflöner och falska fakturor. Med hjälp av Ivos bank-id startar Jurij företaget Städ och Bygg, som skickar falska fakturor i utbyte mot kontanter till svarta löner. Eftersom Ivo har en blufflön som murare kan Jurij ta krediter i hans namn. Han köper mängder av verktyg på nätet utan att betala och säljer sedan verktygen vidare till kriminella kontakter. Med hjälp av andra elektroniska målvakter som Jurij fixat startar han bankkonton och företag som fakturerar varandra för att försvåra myndigheternas kontroll.

Källor: Pia Bergman, samordnare för Skatteverkets insats mot grov brottslighet, förundersökningar och domar om ekonomisk brottslighet inom bygg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så stjäl kriminella byggare andras identiteter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig