info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
#val2018

Lagbasar ryter till inför valet: "Säljer bort mer jobb"

"Den arbetsmarknad som växer fram håller på att raseras". Så skriver 120 lagbasar i Stockholm som har fått nog. I ett öppet brev i ETC går de till hårt angrepp mot storföretag som säljer ut jobb – och kräver svar från politikerna om kriminalitet på bygget.

Det är för många kriminella underentreprenörer på svenska byggen, anser lagbasarna. Foto: Colourbox

Lagbasgruppen består av de cirka 200 aktiva basarna inom Stockholmsregionen. Mötena brukar samla cirka 120 lagbasar och på ett sådant möte skrev man nyligen ett öppet brev till riksdagens alla partier.

Brevet handlar till stor del om hur de stora byggföretagen prioriterar när det gäller egna anställda och underentreprenörer. ”Byggföretagen har trots fulla orderböcker svårt att hålla sina egna anställda yrkesarbetare i jobb samtidigt som de säljer bort mer jobb än tidigare till underentreprenörer och splittrar projekten i jakten på vinster. Efter varje lågkonjunktur sjunker antalet egna anställda”, skriver lagbasarna.

Läs också Experten: "Hysteriskt mycket brottslighet inom bygg"

Deras tes är att de seriösa företagen inte längre kan konkurrera med anbuden från brottslingar: ”Längre ner i kedjan av entreprenörer finns den djungel av företag som inte för en stund ens tänkt och försökt konkurrera schysst. Det är företag som bygger sin verksamhet på brutalt utnyttjande av arbetskraft och i grunden inte är annat än kriminella.”

Snedvriden konkurrens och utnyttjade arbetare skapar en dålig arbetsmarknad, menar basarna.

Inför valet kräver de svar från politikerna om hur de tänker lösa problemen: ”Vi vill få reda på vad du och ditt parti tycker och vad ni tänker göra för att se till att vi får en bra arbetsmarknad och för att få bort kriminella företag från arbetsmarknaden”, skriver de.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lagbasar ryter till inför valet: "Säljer bort mer jobb"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig