info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fyra skadade i sprängolycka

Fyra anläggningsarbetare skadades, varav en allvarligt, vid tisdagens sprängolycka på Hisingen i Göteborg. Orsaken är att kvarblivet sprängämne detonerat i samband med borrningsarbete.

Olyckan där fyra anläggningsarbetare skadades, en allvarligt och tre lindrigt, inträffade i samband med arbeten på en plats där ett lager ska byggas vid Synnerödsvägen i Arendal. Under arbetet görs en rad sprängningar.
Den allvarligast skadade mannen utförde borrarbeten inför sprängning, då en osprängd salva av okänd anledning detonerade och stora stenar flög iväg.
-Vi kan konstatera att han har borrat på en dola, men varför det har hänt vet vi inte. Det kommer vi nu att utreda, säger Karin Moen, arbetsmiljöinspektör i Göteborg. Ingen vet ännu hur det kom sig att dolan fanns kvar i marken och kunde orsaka detonationen.
Så kallade dolor är kvarblivet sprängämne efter tidigare sprängningar och det har tidigare orsakat allvarliga olyckor i byggbranschen.

Stor förstämning

De fyra skadade fördes till sjukhus. Flera har fått återvända hem. Efter olyckan var förstämningen stor på arbetsplatsen och krisbearbetning inleddes. Krisgrupper tog hand om arbetskamrater.
– Det är oerhört tragiskt det som hänt. Vi är väldigt tagna av det, att det drabbat kollegor. Vi tänker på familjer och anhöriga och livet blir sig inte likt efter detta, efter att något så oerhört dramatiskt hänt, säger Martin Ohldin, tillförordnad regionchef på NCC Construction region Väst.

Arbetsplatsen säkras

Arbetet på arbetsplatsen avbröts efter olyckan. Martin Ohldin säger att åtgärder nu ska göras för att säkra upp arbetsplatsen så att det inte ska finnas olycksrisker vid fortsatta arbeten och upprensning efter olyckan.
NCC är samordningsansvarigt på arbetsplatsen. En sidoentreprenör till NCC, ett markföretag, har tagit in ett schaktföretag som i sin tur anlitat det företag som är ansvarigt för sprängningsarbetena. De skadade är alla anställda av underentreprenörer.
Nu utreds orsaken till olyckan av Arbetsmiljöverket och polisen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fyra skadade i sprängolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig