info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet V39

Gick i konkurs – fortsatte bygga med bulvan

Den 34-årige byggföretagaren låtsades lämna branschen efter en konkurs. I verkligheten drev han verksamhet för miljoner med hjälp av en utsatt man från Estland.

Den 34-årige byggchefen försattes i konkurs 2012. Men det stoppade honom inte från att fortsätta i branschen. Hans nya företag, M.J. Tak & Bygg, startades samma år med hjälp av en man från Estland. Esten hade flera gånger gripits för fylleri, han hade inte någon fast bostad och gick på socialbidrag. Han hade tidigare ägt andra företag och noteringen ”tveklöst bulvan” hade gjorts i anslutning till hans namn.

34-åringen kunde med hjälp av svarta löner till byggnadsarbetare få den estniske målvaktens företag att blomstra. De svarta pengarna ordnades under 2015 och 2016 med falska fakturor från DMM Entreprenad, ett bluffbolag som även fixade svarta löner åt en underentreprenör på Nya Karolinska. Under de åren hade M.J. en total omsättning på 17 miljoner kronor.

Läs också Han höggs i halsen av byggchefen – "Jag kommer att döda dig!"

34-årinen har i förhör hos Ekobrottsmyndigheten sagt att han inte kunnat starta en egen firma på grund av betalningsanmärkningar och att han sammanfördes med den estniske företagsledaren genom en kompis.

Åtta personer som M.J. Tak & Bygg fakturerat har uppgett att de inte haft någon kontakt med den estniske företagsledaren över huvud taget, utan att 34-åringen har skött alla affärer.

Konkreta bevis kopplar också 34-åringen till M.J. Vid en husrannsakan i hans bostad har det påträffats bankkontoutdrag med den estniska bulvanens namn på. Man har också hittat en pärm med bokföringsunderlag för företaget.

Skatteverket har tidigare beslutat att 34-åringen skulle betala 1,2 miljoner i mervärdesskatt, något som han har överklagat till Förvaltningsrätten i Stockholm. Förvaltningsrätten gick dock på Skatteverkets linje och i en dom fastställde man nyligen det tidigare beslutet.

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V38-39 desktop