info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnads v19 980×240 v19

Dömd för terrorbrott – jobbade som snickare

Idag föll domen mot sex terrormisstänkta. En döms till fängelse för att ha planerat ett attentat. Till vardags arbetade han som snickare och målare.

Den dömde ska ha planerat attentat, troligen i centrala Stockholm. Bild: dådet på Drottninggatan 2017. Foto: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0

En 46-årig man döms i Solna tingsrätt för förberedelse till terroristbrott. Straffet är sju års fängelse och utvisning med livslångt återreseförbud. Tre andra döms till korta fängelsestraff för finansieringsbrott med IS-koppling, och en döms för brukande av falsk urkund.

– 46-åringen har haft för avsikt att utföra en sprängning på allmän plats och det skulle ske i IS namn. Han har hanterat kemikalier, tagit del av en bombinstruktion på en IS-relaterad telegramkanal och uttryckt sig med uppsåt i enlighet med vad åklagaren påstått, sa chefsrådman Patrik Alm när han meddelade domen i Solna tingsrätt.

Läs också Terrormisstänkt var byggnadsarbetare – gjorde jobb för polisen

Den terrordömde mannen arbetade som snickare och målare med egen firma i Strömsund, Jämtland.

I över ett år ska tre av männen ha planerat ett terrorattentat, möjligen på en central plats i Stockholm. Polisen har hittat en stor mängd kemikalier hos de misstänkta, samt många olika militära föremål. Men det finns bara tillräcklig bevisning för att döma 46-åringen för förberedelse till terrorbrott.

Åtalet rör också att ha skickat pengar till stridande för terrorgruppen IS i Syrien. Fyra av de sex döms för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet. En av de sex misstänkta frikänns helt.

Det var inte bara den dömda snickaren som var verksam i byggbranschen. Minst en av de andra arbetade också som byggnadsarbetare, och jobbade på ett byggföretag i Stockholm.

Annons
Brandskyddsföreningen 250×600 v19

Du läser: Dömd för terrorbrott – jobbade som snickare