info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Jobb för Özz och asbestsanering – Akilovs tid på svenska byggen

Rakhmat Akilov utförde terrordådet på Drottninggatan där fem personer dog. Innan dess arbetade han på byggen och gjorde renoveringsjobb åt komikern Özz Nûjen med familj. Byggnadsarbetaren spårar Akilovs tid i den svenska byggbranschen.

Akilov är utbildad svetsare och hade bland annat jobb som asbestsanerare i Sverige. Foto: Margite Fransson/Privat

Rakhmat Akilov kommer ursprungligen från Samarkand i Uzbekistan och är utbildad till svetsare som sin pappa. Han har jobbat som svetsare men också rörmokare och varit bosatt i Ryssland, Turkiet, Tjeckien, Tyskland och Danmark innan han slutligen landar i Sverige.

Här börjar han arbeta svart inom bygg, måleri och sanering. Han säger sig få uppdrag via en sajt för ryskspråkiga, där han svarar på annonser från olika entreprenörer. Här är några nedslag i Akilovs tid i byggbranschen:

Läs också Kriminell nazist fick bidrag från Arbetsförmedlingen

  • 2015 utför han flera småjobb. Under sommaren får han mindre summor till sitt konto, bland annat från ägaren till en enskild byggfirma. Han får också en privat överföring från en ledamot på ett företag som senare ska anställa honom.
  • Hösten 2015 får Akilov plötsligt totalt 85 000 kronor till sitt konto. Under några månader utför han renoveringar av två sommarhus på Gotland som ägs av komikern Özz Nûjen, hans syster och hennes man. Överföringarna är märkta ”Gotland” och ”Jobb Gotland” och uppdraget är Akilovs största inkomstkälla under året. I ett förhör säger han uttryckligen att han jobbade svart på Gotland. ”Jag jobbade som medhjälpare till målare, eller målarassistent, arbetet gick ut på att riva, städa rent efter dem, och ja, göra rent”, refererar Uppdrag Granskning. När förhörsledaren frågar vad företaget heter svarar Akilov: ”Det var inget företag, det var mina landsmän som hade bjudit in mig att jag skulle hjälpa dem.” Inbetalningarna till Akilov kommer inte från Nûjens konto utan från svågern. Nûjen säger att han inte har känt till något svartarbete.
  • Enligt Uppdrag Granskning får Akilov ett falskt anställningsintyg och på pappret anställning på en liten städfirma i ett år. På det sättet får han en skattsedel.
  • 2016 får han en riktig anställning. Nu arbetar Akilov på en saneringsfirma och sanerar asbest på olika byggen. Företaget är underleverantör åt ett annat bolag och Akilov är inhyrd i perioder under hela året. I förhör med företaget framgår att han bland annat jobbar på Huddinge sjukhus.
  • En tidigare arbetskamrat berättar i polisförhör att han arbetar med Akilov på hotell Sergel Plaza i Stockholm sommaren 2016. Men en och en halv månad senare får Akilov sparken från uppdraget, enligt kollegan ”eftersom han sov och rökte på arbetsplatsen”. Akilov dricker alkohol och använder droger, säger flera vittnen. Arbetskamraten vet inte exakt vilka arbetsuppgifter Akilov har men tror att det rör sig om ”tätning och fog runt fönster”. Akilov jobbar även i Umeå.
  • December 2016 registreras det sista jobbet på saneringsfirman, enligt förundersökningen. En tidigare chef har berättat för Expressen hur det kom sig att Akilov slutade: ”Jag tror att han bara avvek själv mer eller mindre”.
  • Bara några veckor före dådet, i mars 2017, träffar Akilov den gamla kollegan från Sergel Plaza. Akilov berättar att han är arbetslös. Det enda de någonsin talar om när de träffas är arbete och pengar, aldrig politik eller religion, säger arbetskamraten i förhör.

I december 2016 har Akilov fått besked från Kammarrätten i Stockholm att prövningstillstånd av hans överklagan på asylansökan inte beviljas. Februari 2017 lämnar Migrationsverket utvisningsärendet till polisen.

Två månader senare, den 7 april 2017, kapar Rakhmat Akilov en lastbil, kör den i hög fart på Drottninggatan och mejar ner ett stort antal oskyldiga människor.

Domen mot Akilov meddelas den 7 juni.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Jobb för Özz och asbestsanering – Akilovs tid på svenska byggen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig