info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Terrormisstänkt var byggnadsarbetare – gjorde jobb för polisen

Idag börjar rättegången mot ett flertal terrormisstänkta personer. Två av dem arbetade inom byggbranschen – varav en utförde byggarbeten på Polishögskolan.

Flera av de misstänkta har suttit häktade sedan våren 2018. Nu börjar rättegången. (Genrebild.) Foto: Kriminalvården

Idag inleds rättegången mot de personer som misstänks för förberedelse till terrorbrott samt finansiering av särskilt allvarlig brottslighet, genom pengaöverföringar till personer med koppling till terrororganisationen IS.

I över ett års tid ska tre män ha planerat ett terrorattentat mot Sverige. Polisen har hittat 660 kilo och över 100 liter kemikalier hos de misstänkta. Kemikalierna kan användas för att tillverka sprängmedel. Enligt åklagaren var planen att ”utföra eller främja” ett terrordåd i Sverige.

Läs också Jobb för Özz och asbestsanering – Akilovs tid på svenska byggen

En av de misstänkta är en 30-åring bosatt i Stockholm som sedan januari 2017 arbetar på ett byggföretag. Enligt Expressen som har tagit del av förundersökningen jobbade mannen som byggnadsarbetare med att bland annat bygga ”taktiska” rum i Polishögskolans lokaler. Chefen för byggföretaget bekräftar i förhör att mannen jobbat med ombyggnationer på Polishögskolan, men inte med uppgifter som har särskilt skyddsvärde utan med att färdigställa ”toaletter, skjutbanor, lokaler för vapenvård och liknande”.

En annan av de misstänkta är bosatt i Jämtland och arbetar sedan flera år som snickare och målare med egen firma, skriver Expressen.

Förutom kemikalierna har polisen beslagtagit en stor mängd militära föremål: kommunikationsradioapparater, stridsselar och stridshandskar, en gasmask, knäskydd samt bajonetter. Chattkonversationer, kontouppgifter samt bild- och filmmaterial kopplat till IS finns också i underlaget.

Totalt sex personer åtalas. Fem av de sex åtalade kommer från Uzbekistan och en är från Kirgizistan. De två byggnadsarbetarna och mannen från Kirgizistan åtalas för förberedelse till terroristbrott samt finansiering av särskilt allvarlig brottslighet. De övriga tre är enbart åtalade för finansiering genom överföringar av pengar till IS. Samtliga nekar till brott.

Rakhmat Akilov som genomförde terrordådet i Stockholm 2017 var också verksam inom byggbranschen och kommer från Uzbekistan.

Läs också Dömd för terrorbrott – jobbade som snickare

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Terrormisstänkt var byggnadsarbetare – gjorde jobb för polisen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig