info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

De sålde verktyg för miljoner – nu är hälarligan spräckt

De sålde hundratals stulna verktyg från byggarbetsplatser på Tradera och Blocket. Nu kommer domen mot hälarligan.

Hälarligan sålde hundratals verktyg. Foto: Mostphotos

Jättehärvan omfattar en lång rad personer, byggföretag och försäkringsbolag. I onsdags föll domen. Sex personer döms i Västmanlands tingsrätt för bland annat penningtvätt och grovt bokföringsbrott. De sex hälarna får allt från skyddstillsyn till ett år och två månader i fängelse. De blir också återbetalningsskyldiga och får i flera fall näringsförbud.

De har sålt stulna lasermätare, mutterdragare, spikpistoler, lampor, sågar, skruvdragare, borrhammare, vinkelslipar och batterier på sajter som Tradera och Blocket. Enbart på Tradera uppgick det sammanlagda värdet till 1,7 miljoner, enligt bevisningen.

Läs också Förföljde byggtjuvarna med polisen – hittade jättegömma

Stöldgodset kommer från byggarbetsplatser, lagerhallar och containrar i hela landet och har huvudsakligen sålts under år 2016. Verktygen ska i vissa fall ha avidentifierats genom att serienummer slipats eller skrapats bort.

De sex hälarna har agerat tillsammans, vilket bland annat bevisas av sms-trafik. ”Brotten bör bedömas som grova eftersom gärningarna dels har avsett ett betydande värde och dels varit av särskilt farlig art då verksamheten har bedrivits yrkes- och vanemässigt i större omfattning och utgjort led i en brottslighet som utövats systematiskt i organiserad form”, skriver åklagaren i stämningsansökan.

Även flera köpare är tilltalade och får nu de köpta verktygen beslagtagna och förverkade.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: De sålde verktyg för miljoner – nu är hälarligan spräckt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig