info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Förföljde byggtjuvarna med polisen – hittade jättegömma

Mängder av stulna verktyg, 150 kilo kött som åts med en katt – och en hjälte som avslöjade tjuvarna. Det är några av ingredienserna i den stora stöldhärvan i Skåne.

En man förföljde bussen där det fanns verktyg för hundratusentals kronor. Han ringde sedan polisen, som grep tjuvarna. OBS! Bilderna är inte från tillfället. Foto: Mostphotos

Det var tidig morgon den 29 augusti 2017. En chaufför levererade kött till en restaurang i Malmö och lät sin lastbil stå på tomgång på parkeringen utanför. Nyckeln satt i tändningslåset. En 29-årig man som var på väg till bussen såg det tomma förarsätet och tog tillfället i akt. Han hoppade in i den vita lastbilen och körde iväg.

Lastbilsstölden blev startskottet för ny brottslighet. Tillsammans med fyra andra män satte 29-åringen på falska nummerplåtar på kylbilen och började använda den för att frakta stöldgods.

Läs också Här köper byggnadsarbetare droger: "Använder amfetamin"

En mängd byggstölder begicks i området.

Natten mellan den 12 och 13 september utsattes bland annat tre firmabilar i Malmö för inbrott. Och det hela fortsatte. Tjuvarna tog sig in i byggbilar genom att borra hål i dörrar och krossa rutor. Bilarna länsades på verktyg och maskiner för hundratusentals kronor. Verktygen förvarade man bland annat i kylbussen.

Stöldligan hade säkert kunnat fortsätta ett tag till, om det inte hade varit för slumpen – och hjälte. Några dagar senare fick nämligen en släkting till köttleverantörsföretagets ägare syn på en vit kylbuss som stod parkerad på en bensinmack i Staffanstorp utanför Malmö. Trots att det inte fanns någon logotyp på bussen, och trots att den var omskyltad, kunde släktingen identifiera fordonet tack vare en gammal krockskada som han kände igen.

Den uppmärksamme släktingen såg när 29-åringen satte sig i kylbussen och körde iväg från macken. Släktingen tog upp jakten, samtidigt som han larmade han polisen.

Polisen agerade snabbt och kom ikapp kylbussen precis när den parkerade vid en kontorslokal. Man grep 29-åringen och märkte att bussen var fylld med stöldgods från inbrotten i företagsbilarna. I kontorslokalen hittade polisen ännu mer stöldgods.

Läs också Verkar din byggchef skum? Kolla det här

Efter att ha genomsökt andra lokaler med kopplingar till brottslingarna fann man ännu flera stulna verktyg. Det var skruvdragare, borrmaskiner, tigersågar, markvibratorer, kapsågar, laserinstrument, verktygslådor, en lättbetongborr, en slipmaskin och mycket annat.

Men det var inte bara verktyg som stals av ligan. Den 29-årige mannen hade av misstag också stulit cirka 150 kilo kött, som låg i kylbilen. Han berättar i rätten att han efter stölden av bilen åt kött varje dag, tillsammans med sin katt. 29-åringen hävdar att han och katten till slut hade lyckats äta upp allt som funnits i lastbilen.

En av männen fick sin dom fastställd i hovrätten i måndags. Den 42-årige mannen döms till fängelse i ett år och fyra månader för grovt häleri.  29-åringen och de andra männen fick tidigare liknande straff i tingsrätten för grov stöld och grovt häleri.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Förföljde byggtjuvarna med polisen – hittade jättegömma

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig