info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren 980×240 v9

Verkar din byggchef skum? Kolla det här

Misstänker du att byggföretaget där du jobbar är kriminellt? Här är tre varningssignaler att hålla utkik efter.

Att få lön för övertid i kontanter är ett dåligt tecken. Foto: Mostphotos

Med hjälp av Peter Leander, expert på brott i byggbranschen på Fair play bygg, har vi tidigare visat hur du kollar upp ditt nya byggjobb. Den här gången har vi tagit fram en enkel checklista för dig som vill veta om företaget där du redan jobbar har rent mjöl i påsen. Och hur är chefen? Här är varningssignalerna du ska titta efter:

1: Kontanta utbetalningar

  • Chefen ger dig pengar för din övertid i kontanter. Det är i regel svarta pengar och tyder på att företaget är inblandat i ett större brottsupplägg och har tillgång till ett system som tvättar pengar. Sluta på jobbet så fort du bara kan.

2: Nytt b-lag

  • Du jobbar på en firma där allt verkar schyst. Men helt plötsligt har chefen tagit in ett b-lag. Det är flera nya arbetare på bygget, som du misstänker saknar arbetstillstånd och kommer från länder utanför Europa. De jobbar veckans alla dagar för mycket mindre lön. Dags att leta efter nytt jobb, du kommer snart att bli utbytt.

3: Ingen lönespec

  • Allt verkar bra på det nya jobbet. Men chefen ger dig ingen lönespecifikation. Det är en tydlig varningssignal, eftersom kriminella företag inte vill ha någon dokumentation som kan vändas emot dem. Det är viktigt för dig med en lönespec, om det visar sig att arbetsgivaren inte dragit någon skatt. Det är ett bevis på att du trott att du jobbat vitt och du slipper dubbel beskattning. Ännu en anledning till att dra snabbt om lönespecifikationen saknas.

Annons

Du läser: Verkar din byggchef skum? Kolla det här