info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så vet du om nya jobbet är kriminellt – 4 varningssignaler

Med hjälp av Peter Leander, expert på brott i byggbranschen på Fair play bygg, har vi tagit fram en enkel checklista för dig som vill veta om ditt nya företag har rent mjöl i påsen. Här är varningssignalerna du ska hålla ögonen på:

1. Inget anställningsavtal

  • Om arbetsgivaren börjar skjuta på att skriva ett anställningsavtal är det den första varningssignalen. Ta inte jobbet! Kriminella företagare vill ha så lite dokumentation som möjligt. Det förenklar deras brottslighet.

2. Ägaren sitter inte i styrelsen

  • Du träffar en person från ett litet eller medelstort bolag som vill anlita dig. Personen säger att det är hans bolag. Men du går in på allabolag.se eller ratsit.se och skriver in företagsnamnet. Personen du pratat med sitter inte alls i styrelsen för företaget. Dags att dra öronen åt sig och börja ställa frågor.
Se upp!
  • Var noga med att kolla upp att rätt företagsnamn och organisationsnummer står på anställningsavtalet. Annars kan du bli anställd i ett bolag som du inte känner till.

3. Skulder

  • Du ringer till Kronofogdemyndigheten för att se om din nya arbetsgivare har skulder. Du uppger företagets organisationsnummer, som du hittat på ratsit.se. Tyvärr får du reda på att företaget har stora skatteskulder. Dags att säga nej till anställningen. Företaget kan snart komma att gå konkurs – och du blir utan lön.

4. Tidigare konkurser

  • Du ringer till Bolagsverket, uppger företagets organisationsnummer och frågar om din nya chef har haft bolag tidigare. Det visar sig att han tidigare har stått bakom fem bolag, som alla har gått i konkurs. Ta inte jobbet! Chefen använder företaget som ett brottsredskap och du kommer förr eller senare att bli lurad på lönen.
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så vet du om nya jobbet är kriminellt – 4 varningssignaler

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig