info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren 980×240 v43

NCC lämnar moskébygge – därför drar de sig ur

Byggjätten NCC kommer inte att bygga den nya moskén i Rinkeby. ”Vi väljer att avsluta samarbetet”.

Det finns två orsaker till att NCC nu lämnar uppdraget att bygga moskén. De ekonomiska förutsättningarna för att genomföra projektet är osäkra samtidigt som ledande personer bakom moskébygget häktats för grova ekobrott.

I ett pressmeddelande skriver företaget att ”samarbete med Rinkebymoskéns Insamlingsstiftelse var i ett initialt planeringsskede där förutsättningarna för att bygga undersöktes. Det har varit en osäker process vad gäller de ekonomiska förutsättningarna eftersom projektet ska finansieras via en insamling.”

Läs också Verkar din byggchef skum? Kolla det här

Själva bygget har alltså inte dragit igång ännu utan var mer i ett planeringsskede där möjligheterna för att bygga moskén undersöktes. Tanken var att moskén skulle finansieras via en insamling. En lösning som NCC uppenbarligen inte tror på längre.

Förutom de finansiella problemen har Svenska Dagbladet avslöjat att personer som var ansvariga för pengainsamlingen sitter häktade, misstänkta för grova ekobrott. Insamlingen har skett via ett handelsbolag – som även var NCC:s motpart i projektet – eftersom stiftelsen bakom moskébygget inte får teckna egna avtal. De allvarliga anklagelserna var en nyhet för NCC.

”Den finansiella situationen och den information som nu kommit till NCC:s kännedom gör att NCC nu väljer att avsluta samarbetet med avtalsparten som företräder stiftelsen” skriver bolaget i pressmeddelandet.

Det var i juni i år som NCC gick ut med information om att de påbörjat en projektering om att bygga den nya moskén vid Rinkeby allé i Rinkeby. Byggkostnaden beräknades till cirka 100 miljoner kronor. Och tanken var att moskén skulle vara färdigbyggd under år 2020.

Annons
EHRAB 250×600 v43a
EHRAB 250×600 v43c
EHRAB 250×600 v43b

Du läser: NCC lämnar moskébygge – därför drar de sig ur