info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet

Bo fick vänta 10 månader på upphittade verktyg

Byggstölderna blir fler och leder till mängder av problem. Och även om brottslingarna döms och stöldgodset hittas kan byggare bli hårt drabbade. "Vi får stå där med skägget i brevlådan", säger Bo Andersson på Malmö Bad & Köksmontage.

Foto: Mostphotos

Byggstölderna har ökat de senaste åren. De anmälda brotten på byggarbetsplatser har gått upp från 3 488 år 2013 till 5 446 förra året. Och det är ofta organiserade ligor som slår till i väl planerade räder mot byggen, något Byggnadsarbetaren skrivit om ett flertal gånger.

Stölder på byggplats varje år
2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
3958 4274 3789 3488 4064 4356 4750 5446

Förra veckan berättade lokaltidningen Mitt i om en stulen kompressor, som ledde polisen till en hälericentral med mängder av stulna verktyg och byggprylar utanför Stockholm.

Nyligen skrev Byggnadsarbetaren ett liknande brott, en liga i Malmö som stulit verktyg för hundratusentals kronor med hjälp av en kylbuss.

I båda fallen grep polisen tjuvarna och återfann stora delar av stöldgodset.

Men trots ett lyckligt slut kan företag få problem. Bo Andersson, vd på Malmö Bad & Köksmontage, var en av dem som drabbades av stöldligan i Malmö. Tjuvarna hade slagit till mot hans firmabil, där dörren brutits upp och en glasruta tryckts in. När det gäller verktygen hade Bo tur.

– Vi skulle på ett nytt objekt men bestämde oss för att vänta en dag med att fylla bilen. Därför hade vi bara en basuppsättning där. En skruvdragare och en verktygslåda med ett par hålsågssatser, säger han.

En tid efter stölden greps tjuvarna och ett stort lager med verktyg hittades. Där fanns bland annat Bo Anderssons skruvdragare och hålsågssats. Men trots detta blev det hela en förlustaffär för Malmö Bad & Köksmontage.

Läs också Förföljde byggtjuvarna med polisen – hittade jättegömma

– Jag vittnade och då behövde jag betala parkeringsavgift och tanka. Jag kom upp i 1 700 kronor, men fick en ersättning på 620 kronor. Då fick jag reda på att staten varken betalar moms, bilkostnader eller parkering.

Att få tillbaka verktygen var heller inte enkelt. Bo identifierade dem kort efter stölderna, men sedan dröjde det länge innan något hände.

– Vi fick ut en hålsågssats efter fyra och en halv månad, säger Bo, som berättar att han behövde göra påstötningar hos polisen för att få tillbaka skruvdragaren.

– Vi väntade sammanlagt tio månader på den, säger han.

Bo Andersson är upprörd över hur det hela har skötts.

Läs också Här köper byggnadsarbetare droger: "Använder amfetamin"

– Alltihop är för jävligt. Om det handlar om mer pengar så kursar man ju direkt.

För den krossade rutan behövde Malmö Bad & Köksmontage betala en självrisk hos försäkringsbolaget på 22 000 kronor.

– Men det är ju de skyldiga som ska betala. De sa att jag skulle göra en betalningsuppmaning till huvudmannen i härvan, men han är ju utvisad till Polen, säger Bo och suckar.

Tomas Håkansson, verksamhetsspecialist på nationella operativa avdelningen, utvecklingscentrum Syd, berättar att polisen snabbare kan ge tillbaka stulna verktyg eller maskiner om man inte hittat någon gärningsman.

– Då kontaktar vi dem som blivit bestulna om vi kan härleda godset till dem. Har de då kvitto eller märkning så får de tillbaka godset, säger han.

Läs också Verkar din byggchef skum? Kolla det här

Vid det andra scenariot, när tjuvarna är gripna, blir det hela betydligt mer utdraget.

– Om man griper en gärningsman med den här typen av stöldgods, då sätter hela rättsprocessen igång och då kan det ta tid. Man får vänta på åklagarens utredning, rättegång och dom i tingsrätten. Domen kan överklagas till hovrätten. Det är därför omöjligt att göra en tidsuträkning på när man kan få tillbaka gods då, säger han.

Kan du förstå om företagare blir frustrerade för att de förlorar pengar på att vänta på verktyg?

– Jag har full förståelse för det. Icke desto mindre är det den rättsprocess vi lever med.

Annons
AKH 640×240 V47-48
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V46-48 PC