info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Trots kyla och snö – ännu inget glid i sikte

För första gången ligger nu genomsnittslönen för ackordsarbetande TBM:are i region Stockholm-Gotland över 230 kronor i timmen för ett helt kvartal. I början av året var förtjänsten och nosade på den nivån. Men lönen under det första kvartalet stannade på 229:98 kronor i timmen.

Är det då läge att fira att snittet klättrat över 230 kronor? Ja, en tårta är aldrig fel men det finns egentligen ingen anledning att tokjubla.

Läs också Ser du byggfel på jobbet? Bli visselblåsare

Prestationslönen har gått svagt i Stockholmsområdet en längre tid. Redan under sommaren 2017, alltså för mer än ett år sedan, låg snittet på 228:28 kronor i timmen. Det innebär att lönen ökat med 2:64 kronor i timmen sedan dess. Det är en klen utveckling inte minst med tanke på att det passerat en avtalshöjning på vägen där den fasta delen i premieackordet höjdes med 3:64 kronor.

Det är lätt att tro att det är nedgången i bostadsbyggandet i huvudstaden som hämmat löneutvecklingen. Men icke – det ser magert ut över hela landet. Detta trots att bostadsbyggandet på flera håll fortfarande är intensivt.

För samtliga TBM:are med prestationslön har lönen ökat med 1:59 kronor i timmen från sommaren 2017 fram till i dag. Med andra ord har rikssnittet en ännu sämre utveckling än Stockholmsområdet. Det tyder på att aktiviteten i bostadsbyggandet inte påverkar i någon större grad, varken upp eller ner.

Däremot går det att slå fast att den långvariga perioden utan löneglidning ser ut att fortsätta. Den inleddes redan 2014 och sedan dess har byggnadsarbetarna inte fått många ören utöver den årliga avtalshöjningen i lönelyft. Detta trots att byggkonjunkturen varit mycket stark – något som historiskt brukar ge byggnadsarbetare några kronor extra per timme förutom avtalet. Frågan nu är vad som händer med bygglönerna om byggkonjunkturen viker samtidigt som den allt hårdare internationella konkurrensen om jobben fortsätter. En gissning som knappt behöver garderas är att den långa perioden utan löneglidning fortsätter. Sedan får vi se vad som händer nästa högkonjunktur.

 Allt fler med tidlön ligger över 200 kronor i timmen.

 När får vi se avtalsenliga löner för alla på bygget?

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig