info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ser du byggfel på jobbet? Bli visselblåsare

En färsk undersökning från Boverket visar att byggfel kostar branschen 50 miljarder kronor om året. Nu vill myndigheten införa en typ av visselblåsarfunktion.

Boverkets rapport om byggfel i byggsektorn släpptes i slutet av förra året. Byggnadsarbetaren skrev om kartläggningen redan då. Den visade att det finns allvarliga brister.

Störst är problemen med olika typer av fuktskador som uppstår främst i kök och våtutrymmen. Men fukten ställer även till det på andra platser då det finns problem med läckande tak och ytterväggar. Något som leder till att fukt tränger in i husens konstruktion.

Läs också Byggfusk för miljarder – här är de vanligaste felen

Byggfelen uppstår under hela byggprocessen. Från ritbordet till sista hammarslaget. Det handlar om materialval, byggtekniker och utförande.

Boverket ska arbeta mot byggskador och det ligger i deras uppdrag att hitta brister och systemfel i byggandet i ett så tidigt skede som möjligt. Och för att vända utvecklingen och sänka kostnaden för alla byggfel ska Boverket nu införa åtgärder för att snabbare fånga upp problemen. Mats Sjökvist är uppdragsansvarig vid Boverket.

– Vi måste träffa mer folk i branschen. Vi kan inte sitta på kontoret utan måste ut, vara lyhörda, ställa frågor och på så vis tidigt stoppa byggmaterial eller byggtekniker som leder till skador.

Den ökande närvaron kommer vända sig mot alla som arbetar i branschen, från dem som tillverkar byggprodukter till byggnadsarbetarna som gör jobbet ute på byggarbetsplatserna.

Det ska även bli möjligt att som visselblåsare ringa in till myndigheten och tipsa om byggfel.

Läs också Hantverkare etta på klagomålstoppen

– Vi jagar inga brottslingar utan felaktiga sätt att bygga så jag vet inte om man ska kalla det för visselblåsare då det handlar mycket om att anmäla brottslighet som korruption och liknande. Det kommer bli något åt det hållet men vi har inte landat i något namn.

När den här funktionen är igång – vad vill ni då ha för tips av vanliga byggnadsarbetare?

– Ett exempel är att om någon varit med och byggt några hus och tycker att ett nytt material verkar lite konstigt. Det kanske ger ifrån sig en konstig lukt, ger huvudvärk eller att det inte torkar riktigt. Det kan egentligen handla om vad som helst, men det viktiga är att vi får kännedom så att vi kan titta på problemet i ett tidigt skede. Och det får vi om folk ringer in.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ser du byggfel på jobbet? Bli visselblåsare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig