info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Vi sköter arbetsrätten”

Den politiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet har retat upp delar av fackföreningsrörelsen. Vissa menar att den innehåller delar som är rent arbetarfientliga.

Johan Lindholm, ordförande i Byggnads, är kritiskt mot politikernas planer på förändringar i LAS. Foto: Byggnads

Det jäser i leden. Flera delar i överenskommelsen mellan de fyra mittenpartierna har retat upp arbetarrörelsen. Den från fackligt håll mest omstridda punkten är den om att politikerna vill förändra lagen om anställningsskydd (LAS). Bland annat genom fler undantag från turordningsreglerna.

En som var kritisk när detaljerna i uppgörelsen först blev kända är Byggnads ordförande Johan Lindholm. Han har kallat överenskommelsen för ”ett slag i ansiktet” för facken.

Läs också Byggmodet från förr: Från hatt till kilt och kamouflage

Nu har det gått några dagar och den nya regeringen har kommit på plats. Men upprördheten har inte svalnat.

– Att politikerna nu kommer in från sidan och tycker att de kan driva igenom förändringar i allt från arbetsrätten till att underminera den svenska modellen med kollektivavtal kan vi inte acceptera. Det är ingen bra utveckling när politiker tror att de kan sköta parternas arbete bättre.

Johan Lindholm säger att facken och arbetsgivarna ”dagligen” sitter och diskuterar olika saker. Han vill att parterna ska fortsätta att utveckla kollektivavtalen. Ett samarbete som pågått under 80 år.

– Det är generationer av byggnadsarbetare som förhandlat fram våra kollektivavtal. Så ska det fortsätta, politikerna får syssla med annat.

Men frågan är: Vad händer om regeringen ändå går vidare med några av punkterna som facken rasar mot? Till exempel en förändring av LAS.

Läs också Ser du byggfel på jobbet? Bli visselblåsare

– Det är ingen framkomlig väg och jag kommer vara en blåslampa för att förhindra det. Och jag är inte ensam, det kan jag lova.

 Johan Lindholm sitter idag i Socialdemokraternas partistyrelse. Men att hoppa av därifrån för att visa sitt missnöje mot uppgörelsen är inte aktuellt.

– Jag känner att jag gör nytta där då jag kan driva på och lyfta upp frågor som är viktiga för byggnadsarbetarna. Jag lägger fram fakta och är kritisk om det behövs. Det går att sitta utanför på läktaren och tycka en massa saker, men jag och Byggnads har gjort bedömningen att det är bra att vara med i det här sammanhanget. Speciellt nu när det ser ut som det gör.

Så  den facklig-politiska samverkan med Socialdemokraterna kommer att fortsätta?

– Den behövs för att vi ska få till bra politiska beslut. Men det är alltid de frågor som byggnadsarbetarna tycker är viktiga som går först.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Vi sköter arbetsrätten”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig