info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Johan Lindholm om uppgörelsen: ”Ett slag i ansiktet”

Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm är kritisk mot den uppgörelse som tecknats mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Johan Lindholm tycker att uppgörelsen innehåller flera delar som slår direkt mot fack och byggnadsarbetare runt om i landet.

– Uppgörelsen är ett slag i ansiktet på Sveriges löntagare och fackföreningsrörelse. Förslagen om arbetsrätten visar att det saknas respekt för den svenska kollektivavtalsmodellen och att maktbalansen på arbetsmarknaden riskerar att förskjutas drastiskt till arbetares nackdel, säger Johan Lindholm i en kommentar.

Läs också Efter ställningsrasen – problembolag byter namn

Överenskommelsen mellan de fyra partierna innehåller 73 punkter. Bland annat ska lagen om anställningsskydd (LAS) ändras genom tydligt utökade undantag från turordningsreglerna. Förändringen ska införas under 2021.  RUT-avdraget ska breddas till fler tjänster och värnskatten ska tas bort från den 1 januari 2020. Det ska även införas fri hyressättning vid nybyggnation.

– Om uppgörelsen blir verklighet innebär det att Sverige får en politik som leder till försämrad arbetsrätt och ökade samhällsklyftor. Det är en klen tröst för Sveriges byggnadsarbetare att politiken blir ännu värre om Moderaterna får regeringsmakten, säger Johan Lindholm.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Johan Lindholm om uppgörelsen: ”Ett slag i ansiktet”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig