info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren v20

Efter ställningsrasen – problembolag byter namn

Ett omstritt ställningsbyggarföretag krävs nu på över 3 miljoner kronor av Skatteverket. I samband med det har bolaget plötsligt bytt namn.

OBS. Fotot är en genrebild. Foto: Colourbox

Skatteverket har gjort en revision av No Problems Scaffolding – som under senhösten 2018 har bytt namn till Alta Ställningar AB. Enligt Skatteverket har bolaget anlitat flera polska arbetare utan att betala arbetsgivaravgifter och utan att göra skatteavdrag för lön. Det var Gefle Dagblad först med att berätta.

Skatteverket menar att de polska arbetarna ska betraktas som anställda och har nu beslutat att No Problems ska betala totalt 3,2 miljoner kronor för uteblivna arbetsgivaravgifter, skatteavdrag och inkomstskatter under perioden 2016–2018. No Problems menar istället att det handlar om inhyrd arbetskraft.

Läs också Ställningsföretag utesluts ur BI: "Kollektivavtalsbrott - snedvriden konkurrens"

Företaget Alta Ställningar AB, tidigare No Problems Scaffolding i Jönköping AB, heter det bolag som revisionen gäller. Företaget ingår i No Problems-gruppen och har bland annat uppdrag på Billerud Korsnäs pappersbruk i Gävle, via ett annat bolag i samma grupp, No Problems Industri AB. No Problems Industri har också nyligen bytt namn, till Nobius Konsult.

Förra året uteslöts No Problems Scaffolding ur Sveriges Byggindustrier för brott mot kollektivavtalet. Företag inom No Problems-sfären var också inblandade i ett flertal olika ställningsras i bland annat Göteborg, Skövde, Örebro och Vetlanda.

Tidningen Byggnadsarbetaren har talat med företaget för att fråga om namnbytet och skatterevisionen.

–Jag har inga kommentarer, jag hänvisar till vår advokat, säger ägaren och styrelseledamoten Andreas Törnqvist till Byggnadsarbetaren.

Vi har sökt No Problems juridiska ombud Robert Starck. Till Gefle Dagblad säger advokaten att han inte har några kommentarer och att han inte heller vill säga om Skatteverkets beslut kommer att överklagas. I underlaget till skatterevisionen framgår det att företaget tillbakavisar Skatteverkets påståenden.

Läs också Underkända byggena: Fallolyckor och ställningsras

Ställningsbygget vid pappersfabriken i Gävle ska ha utförts av personal som No Problems har hyrt från ett bolag som är registrerat i Estland, SM Ou. Skatteverket kritiserar upplägget och skriver att ”SM Ou är en konstruktion med syfte att möjliggöra skatteundandragande”.

Annons
Bluebeam May PC

Du läser: Efter ställningsrasen – problembolag byter namn