info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ställningsföretag utesluts ur BI: "Kollektivavtalsbrott - snedvriden konkurrens"

Ställningsföretaget No Problems Scaffolding får inte vara med i Sveriges Byggindustrier längre. Företaget har flera allvarliga ställningras bakom sig.

Sveriges Byggindustrier meddelar att det inte beror på ställningsrasen, utan att man försöker kringgå kollektivavtalet.

Det är ovanligt att arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier utesluter medlemsföretag ur organisationen.

Läs också Plåtslagare kastade sig i säkerhet vid ställningsras

Förhandlingschefen Mats Åkerlind bekräftar att det skett och berättar att skälet är att bolaget med varumärket No Problems Scaffolding kringgår kollektivavtalet.

–Företaget försöker kringgå de bestämmelser som man ska följa när man är medlem i Sveriges Byggindustrier och omfattas av kollektivavtal. Att kringgå avtalet leder snedvriden konkurrens, vilket gjort att vi fattat detta beslut, i samarbete med vår avtalspart, Byggnads. Mer än så kan vi inte säga i detta skede, säger Mats Åkerlind och tillägger:

-Byggföretag som vill anlita No Problems Scaffolding måste MBL-förhandla med Byggnads, eftersom företaget nu saknar både kollektivavtal och hängavtal.

No Problems Scaffolding består av en paraplyorganisation och ett nät av lokala partnerföretag runt om i Sverige. Byggnadsarbetaren har tidigare rapporterat om flera ställningsras där partnerföretag som tillhör No Problems Scaffolding byggt ställning. Den 19 juni inträffade ett ras i Skövde, i februari ett ras nära Avenyn i Göteborg, och dessförinnan i Örebro.

Anders Olausson är vd för paraplyorganisationen. Han är förvånad över uteslutningen, och säger till Svt Väst, som var först med att rapportera om uteslutningen:

Läs också Orsak till ställningsras klarlagd: "Saknades förankring i väggen"

–Vi är jätteförvånade. Det har inte föregåtts av någon dialog med oss. Vi går vidare med advokater för att ta reda på vad det beror på. Vi har ingen kännedom att vi brutit på något kollektivavtal.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ställningsföretag utesluts ur BI: "Kollektivavtalsbrott - snedvriden konkurrens"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig