info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter ställningsraset och spekulationerna – nu svarar vd:n: "Smaklöst"

Murarna som arbetade på ställningen som rasade i Göteborg har anklagats för att ligga bakom olyckan. Anklagelserna har tagit dem hårt. "De är arga, ledsna och upprörda", berättar Carl Antonsson, vd för OA Tobiason.

En stor byggnadsställning rasade i onsdags i närheten av Avenyn i centrala Göteborg. Trots att ställningen hade vält åt sidan och täckte nästan hela Engelbrektsgatan blev ingen skadad. Personer i närheten hann springa i skydd och inga arbetare befann sig på ställningen.
No Problems Scaffolding äger ställningen och har monterat den. Anders Olausson, vd på No Problems, spekulerade i veckan om att OA Tobiason, företaget som jobbat på ställningen med lagning av fasaden, tummat på säkerheten.
– Ställningen skulle rivas inom någon vecka, vilket kan betyda att de murare som nu jobbar på ställningen möjligtvis kan ha börjat ta lite genvägar med säkerheten, sa han till Byggnadsarbetaren då.

LÄS MER: Snickaren Arvid såg ställningen falla.

Läs också Varnar för rasrisk med inklädda ställningar

LÄS MER: Så gick raset till.


Olausson menade att bevisen
var de förankringsrör som satt kvar efter att ställningen fallit.
– Vi tyckte att det var konstigt att 13–15 förankringsrör satt kvar helt opåverkade av raset. Det tyder på att man har lossat infästningarna, sa Anders Olausson.
Carl Antonsson, vd på OA Tobiason, berättar att murarna som jobbade på ställningen renoverade fasaden. De bilade bland annat ur sten under fönster och gjorde omfogningar. Bara minuter efter att arbetslaget gått ner från ställningen för att äta föll den till marken.
– Det är klart att det sätter sina spår hos dem. Det väcker tankar om vad som skulle kunna ha hänt, säger Carl Antonsson.


Han berättar att spekulationerna
i media har fått dem att må ännu sämre.
– De känner sig anklagade. Killarna mår inte bra av det här, att få det på sig också. Jag kan tycka att det är lite smaklöst. Det sätt som den andra parten (No Problems) hänger ut enskilda murare är direkt stötande.

Carl Antonsson poängterar att han inte vill uttala sig i skuldfrågan.
– Självklart vill vi få fram en sanning och vi bistår polisutredningen så bra vi bara kan. De har intervjuat killarna idag, berättar han.
Antonsson försäkrar att murarna som jobbade på ställningen aktivt jobbar med säkerhet.
– Det här är deras arbetsmiljö, att vara på de här ställningarna hela tiden. De är väldigt säkerhetsmedvetna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter ställningsraset och spekulationerna – nu svarar vd:n: "Smaklöst"