Publicerad 28 februari 10:59

Snickaren Arvid såg ställningen falla – leverantören tror väggfästen har lossats

"Vi hängde oss ut över räcket och började vråla till folk att flytta på sig". Snickaren Arvid Andreasson såg hur byggställningen föll i centrala Göteborg. Ställningsleverantören frånsäger sig ansvaret och tror att de som jobbade har lossat väggfästen.

En stor byggnadsställning rasade i går i närheten av Avenyn i centrala Göteborg. Ställningen hade vält åt sidan och täckte nästan hela Engelbrektsgatan. Mirakulöst nog skadades ingen, trots att olyckan skedde i ett område med många passerande.
Snickaren Arvid Andreasson jobbade i går med altanbygge alldeles intill olycksplatsen. Han såg från andra sidan gatan hur ställningen började falla.
– Jag hörde hur vinden slog till i ställningen. Då vände jag mig om och såg att den svajade.
Arvid Andreasson berättar att han såg hur vinden tog tag i plasten, att våningen högst upp på ställningen rycktes ut från väggen. Väggfästena släppte och ställningen började vika sig utåt allt mer. Arvid förstod att olyckan var nära.
– Jag och kollegan fick panik. Vi hängde oss ut över räcket och började vråla till folk att flytta på sig.

LÄS MER: Så gick raset till.

Personer som kunde bli träffade av ställningen rörde sig bortåt. Två bilar som körde på Engelbrektsgatan var mest i fara, men folk runtom lyckades få förarna att köra iväg. Sedan kom den stora smällen, när ställningen föll till marken.
– Det var verkligen tur att ingen blev skadad. Det hade kunnat gå hur som helst. Rent magiskt att det inte var några uppe och jobbade. Jag snackade med företaget och de hade räknat in sina gubbar, berättar Arvid Andreasson, som säger att han har fått sig en ordentlig tankeställare när det gäller säkerhet vid ställningsarbete.
– Jag jobbar själv på ställning ibland. Efter det här kommer det aldrig hända att jag tar bort en infästning utan att säkra upp någon annanstans. Man får en himla respekt för sådant här när man ser det hända.

No Problems Scaffolding äger ställningen och har monterat den. Anders Olausson, vd på No Problems, är märkbart tagen av det inträffade.
– Det är så klart djupt beklagligt att en av våra ställningar har rasat. Just i nuläget känner jag mig mest lättad över att ingen har skadats, säger han.
Anders Olausson berättar att ställningen byggts i etapper och att den sista delen lämnades över till kunden i mitten av januari. Han kan inte se att det funnits några brister i No Problems arbete.
– Ställningen var korrekt monterad när vi lämnade över den. Vår egen utredning visar att ställningen när de föll inte längre var infäst i fasaden på det sätt som den var när vi lämnade över den.


Olausson spekulerar i att OA Tobiason,
företaget som jobbat på ställningen med lagning av fasaden, tummat på säkerheten.
– Ställningen skulle rivas inom någon vecka, vilket kan betyda att de murare som nu jobbar på ställningen möjligtvis kan ha börjat ta lite genvägar med säkerheten, säger han.

Som bevisföring framhåller Anders Olausson de förankringsrör som satt kvar efter att ställningen fallit.
– Vi tyckte att det var konstigt att 13–15 förankringsrör satt kvar helt opåverkade av raset. Det tyder på att man har lossat infästningarna, säger Anders Olausson.
OA Tobiason, som utfört arbetet, hänvisar till beställaren Wallenstams pressavdelning, där man i sin tur hänvisar tillbaka till OA Tobiason. Byggnadsarbetaren söker OA Tobiason.
Polisen och Arbetsmiljöverket utreder olyckan.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först

Det finns inga kommentarer till den här artikeln ännu. Tyck till!

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

LÄS MER

Tema: Rasolyckan Ludvika

Tema: EFTERSPEL NÅIDEN BYGG
Tema: Byggkollen

Skyrocket för lagackordet i en region

Trots det – inget större lyft för den stora TBM-gruppen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 457
Ja, flera gånger 429
Nej, aldrig 81

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se