info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter olyckan på Avenyn – ställningsföretag anmäls

Efter ställningsolyckan på Avenyn i Göteborg – nu anmäler Arbetsmiljöverket företaget No Problems Scaffoldning till åklagare. Fästena i väggen ska ha varit för få och för ytliga. Men företaget lägger skulden på dem som jobbade på ställningen.

En stor byggnadsställning i närheten av Avenyn i centrala Göteborg rasade i februari. Ställningen hade vält åt sidan och täckte nästan hela Engelbrektsgatan. Mirakulöst nog skadades ingen, varken arbetare eller allmänhet, trots att olyckan skedde i ett område med många passerande.

Bara minuter efter att arbetslaget, som jobbade med renovering, gått ner från ställningen för att äta föll den till marken.

Läs också Ställningsras i Örebro: "Det var direkt livsfarligt"

Nu har Arbetsmiljöverket anmält ställningsleverantören No Problems till åklagare.

– Byggnadsställningen var en fara för allmänheten. Fästena i väggen var både för få och för ytliga, säger Arbetsmiljöverkets jurist Jonas Hamark, till Sveriges radio.

Anders Olausson, vd vid No Problems Scaffoldning, säger till Byggnadsarbetaren att han räknat med att ärendet skulle lämnas över till åklagare, eftersom det var en så allvarlig olycka. Däremot anser han inte att hans företag har gjort några fel.

– Vi har väldigt starka bevis på att vi har monterat tillräckligt många förankringar. Vi har monterat 150 stycken på de här ställningarna. En provdragning som gjordes tillsammans med Arbetsmiljöverket visade också att de satt tillräckligt hårt fast i väggen.

Ni anser alltså att ni inte är skyldiga till olyckan?

Läs också Varnar för rasrisk med inklädda ställningar

– Det är helt tydligt att olyckan berodde på att för många infästningar har tagits bort. Vi tycker att vi har väldigt stark bevisning för det.

Det var murare på OA Tobiason som utförde arbetena på ställningen. Carl Antonsson, vd på OA Tobiason, är lättad efter Arbetsmiljöverkets anmälan mot No Problems.

– Killarna var beskyllda för att lossa infästningar. Nu har vi en bekräftelse på att så inte var fallet.

Hur har anklagelserna påverkat de murare som jobbade vid Avenyn?

– De har haft en tuff tid. Tillsammans har vi hanterat det här. Vi har tillhandahållit krishjälp för dem som behövt det.

Läs också Efter ställningsraset och spekulationerna – nu svarar vd:n: "Smaklöst"

Har det varit traumatiskt för dem att klättra upp på en byggnadsställning igen?

– Det har gått väldigt bra för dem att komma upp igen, men med stöd naturligtvis. Nu är killarna tillbaka. De har fått en ny ställning och tack vare anmälan från Arbetsmiljöverket kan de komma vidare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter olyckan på Avenyn – ställningsföretag anmäls

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig