info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter ställningsraset: ”Skeptisk till att det var vinden”

No Problem Scaffoldings anser att det var extrema vindar som fällde ställningen i Vetlanda. Arbetsmiljöinspektör Jörgen Conradsson tror inte på den uppgiften.

Foto: Privat

Det var i slutet av augusti som en fasadställning rasade i Vetlanda. Bolaget som monterat ställningen – No Problems Scaffolding – har varit inblandade i flera allvarliga ras de senaste åren.

Ställningen i Vetlanda föll ner på en gräsmatta och ut över en gångväg. Ingen person skadades.

Läs också Nya problem för No Problems Scaffolding

Ägaren till No Problem Scaffoldings i Jönköping, Andreas Thörnqvist, berättade i Byggnadsarbetaren i samband med raset att det kom en kraftig vind som ledde till att ställningen rasade.

– Vinden tog tag i själva plattformarna och lyft ut ställningen tre meter från väggen. När den inte var förankrad längre så tippade den omkull.

Även Jörgen Conradsson, arbetsmiljöinspektör i Göteborg, har fått förklaringen att det var blåsigt väder som fick ställningen att rasa.

– Jag är skeptiskt till den uppgiften. En ställning ska inte rasa för att det blåser till lite. En ställning ska tåla väldigt mycket mer.

Husets fasad är täckt av eternitplattor som innehåller asbest.

Läs också Utbrett fusk på kurser för ställningsbyggare

– På företaget menar de att de kunde inte förankra som vanligt eftersom det var eternitskivor, säger Jörgen Conradsson.

Det går att ansöka om bearbetning av asbest vid montering av en ställning. Då måste en firma som har tillstånd att riva asbest anlitas. Och det är tämligen vanligt att ställningsföretag söker det här tillståndet för att borra hål i fasaden i samband med förankring av en ställning.

– Nu hade de själva borrat förankringar i fasaden. Men det var väldigt mycket färre förankringar än vad som egentligen behövdes. För att kompensera detta hade det byggt upp en typ av stödtorn och jag är osäker på om den här extra stagningen var tillräcklig. Jag är väldigt nyfiken på hur de planerat hela ställningsbygget och hur de beräknat stödtornen. Men jag har ännu inte hunnit sätta mig in i de uppgifterna.

Men kan vinden fällt ställningen även om den var korrekt byggd?

– Någon har pratat om att det nästan var en tornado som kom in eller i alla fall en kraftig vindby. Men en ställning ska klara väldigt mycket och jag är rädd för att antalet förankringar och stödtornen var för lite för att hålla ställningen på plats.

Läs också Ställningsföretag utesluts ur BI: "Kollektivavtalsbrott - snedvriden konkurrens"

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter ställningsraset: ”Skeptisk till att det var vinden”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig