info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet

Sanktionsavgift på 68 000 efter slarv med fallskydd

Bilden har ingen koppling till domen i förvaltningsrätten. Den är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Colourbox

Det är ett byggbolag i Skåne som ska betala en sanktionsavgift på 68 000 kronor. Detta efter en dom i förvaltningsrätten i Malmö.

Det var vid ett besök på en byggarbetsplats den 13 juli förra året som Arbetsmiljöverket upptäckte att det fanns brister i arbetsmiljön.

Läs också ”Usel arbetsmiljö på Norra tornen”

En anställd på byggbolaget höll på med murningsarbete sex meter upp på en ställning. Inspektören på plats noterade att fallskyddet inte var förenligt med Arbetsmiljöverkets regler. Risken för att en fallolycka skulle inträffa gick inte att utesluta.

Enligt förvaltningsrätten står det klart att byggbolaget bröt mot föreskrifterna och att överträdelsen är att bedöma som allvarlig. Därför finns det skäl att påföra bolaget en sanktionsavgift.

Arbetsmiljöverket hade innan ansökan till förvaltningsrätten ålagt företaget att betala sanktionsavgiften. Något som byggbolaget vägrade. De hävdade att de endast skulle utföra murnings- och putsningsarbete och att de arbetade från en ställning som tillhandahållits av byggherren. Enligt domen är dock arbetsgivaren skyldig att se till att de anställda har tillräckligt fallskydd.

Annons
AKH 640×240 V47-48
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V46-48 PC