info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Usel arbetsmiljö på Norra tornen”

Bygghiss saknas, så byggmaterialet släpas genom trappan - tolv våningar upp. Flera byggnadsarbetare vittnar om orimliga arbetsförhållanden på prestigebygget Norra tornen i Stockholm.

Inflyttningen i Norra tornen har börjat trots att bygget fortfarande pågår. Foto: Foto: Holger Ellgaard/CC BY-SA 4.0/Wikimedia Commons

För några veckor sedan började de första köparna flytta in i lyxiga Norra tornen vid Torsplan i Stockholm och i eftermiddag kan tornen prisas i arkitekturtävlingen Prefab för sin spektakulära design.

Men arbetsmiljön på Norra tornen vinner sannolikt inga priser. Några av dem som just nu uppför tornen vittnar för Byggnadsarbetaren om ohållbara arbetsförhållanden.

Läs också Sanktionsavgift på 68 000 efter slarv med fallskydd

– Det är det absolut värsta bygge jag varit på någonsin, säger Erik, en av flera byggnadsarbetare som vi har varit i kontakt med.

Han berättar att han och hans kollegor tvingas bära allt byggmaterial från våning 25 till våning 37. Sedan augusti saknas bygghiss, och så ska det fortsätta tills bygget står klart i julhelgen.

– Vi släpar material och verktyg i trapporna flera gånger per dag. Det sliter oerhört. Det är katastrof, fruktansvärt dåligt.

Omkring 40 byggnadsarbetare inom olika yrkesgrupper har varit berörda. Även med hissen som bara går upp till 25:e våningen är det problem.

– Det har varit struligt med hiss och tillträde till våningsplanen hela tiden, även när det fanns en bygghiss. Men nu är det extremt. Vi kan inte ta oss upp och ner i huset, berättar Erik och fortsätter:

Läs också Norra tornens byggherre: ”Ingen behöver bära 12 våningar”

– Ibland får vi vänta i 40 minuter. Igår kunde jag inte komma upp alls. Hissen var trasig och stod på våning 14, det var 25 personer i kö. Ibland tar de boende samma hiss. Det är frustrerande.

Ett annat problem är bristen på utrymningsvägar. Att använda trappan är det enda sättet att ta sig ner vid en nödsituation. Logistiken är också katastrofal:

– Man får inte lagra material på våningarna, byggherren säger att det inte finns utrymme. Därför får vi bära ännu mer. Vi har klagat, men de lyssnar inte, berättar Erik.

Byggnadsarbetaren Filip upplever också stora brister. Strulet med hissarna skapar missnöje och det är ständiga problem och fördröjningar med att få upp byggmaterialet.

– Det här är det värsta jag varit med om, säger Filip. Jag mår dåligt när jag kommer hem och dan före varje ny arbetsvecka får jag ångest. Så har det aldrig varit tidigare.

Läs också Jobbar 50 meter upp – utan bygghiss

Det finns också risker för tredje part. Ibland går det runt bostadsägare på våningar där bygget pågår, bara för att titta på utsikten, berättar Filip.

– Det känns inte bra alls. Byggherren har bråttom eftersom det är ett prestigebygge, men nu har det spårat ur helt. Den 27 december ska den sista hyresgästen flytta in. Nu är det september och de har flyttat in till våning 6, det är 30 våningar kvar. Du hör ju själv.

Redan julen 2017 fick byggherren Oscar Properties propåer om att det skulle bli svårt att hinna.

– Då hade de en chans att skjuta på inflyttningen. Men nu är det försent. Och det är vi som kommer i kläm, säger Filip.

Erik och Filip är fingerade namn. Vi har sökt Peter Kjellgren, entreprenadchef på Oscar Properties, för en kommentar.

Läs också Oscar Properties svarta lista: "Inte kvalitet"

Norra tornen

Två 120 respektive 104 meter höga skyskrapor som uppförs i Vasastan, intill framväxande Hagastaden i Stockholm. Tornen rymmer sammanlagt ca 300 bostadsrätter där en trea på 79 kvadrat kostar omkring 8 miljoner kronor. Arbetsförhållandena i artikeln gäller det högre tornet, kallat Innovationen. Det andra tornet, Helix, planeras stå klart för inflyttning 2020. Olika delar av bygget monteras på plats, exempelvis består fasaden av färdiga fasadelement.

Kristian Borg
Margite Fransson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Usel arbetsmiljö på Norra tornen”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig