info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnads 980×240 v21

Norra tornens byggherre: ”Ingen behöver bära 12 våningar”

Oscar Properties slår ifrån sig kritiken kring arbetsmiljön på Norra tornen och menar att alla hissar får användas till byggmaterial. "De håller sig inte till sanningen", säger byggnadsarbetarna.

Foto: Holger Ellgaard/CC BY-SA 4.0/Wikimedia Commons

Byggnadsarbetaren har sökt entreprenadchefen på Norra tornen för att ställa frågor om arbetsförhållandena. Han svarar inte. Istället får vi ett mejl från Krister Karjalainen, marknadsdirektör på Oscar Properties, som tillbakavisar uppgifterna i Byggnadsarbetarens artikel tidigare i veckan, där flera personer berättar om stora arbetsmiljöproblem.

Enligt arbetarna på Norra tornen släpas byggmaterial i trappan, 12 våningar upp. Någon bygghiss finns inte och den vanliga hissen går bara till våning 25 i 37-våningshuset. Men det stämmer inte, menar Krister Karjalainen: ”Inga yrkesarbetare har behövt bära saker på det sätt som beskrivs i artikeln”, skriver han. ”Under en kort period, när bygghissen togs ner så gick den invändiga hissen enbart till våning 25, men då hade vi inga arbeten över våning 28. Att gå 3 trappor är i linje med den överenskommelse som finns med facket. I dag går hissarna hela vägen.”

Läs också ”Usel arbetsmiljö på Norra tornen”

Krister Karjalainen skriver att man inte har tid att svara på våra frågor på telefon, så vi ställer följdfrågor via mejl.

Så du påstår att ni har en bygghiss nu? Och att den går ända upp till våning 37?

”Vi har i dagsläget 5 hissar, varav en går till våning 36. Inom kort kommer två hissar gå hela vägen upp. Alla fem får användas för transport av byggmaterial, det vill säga som bygghiss”, skriver Krister Karjalainen.

Byggnadsarbetaren Filips reaktion är att Oscar Properties inte håller sig till sanningen.

– Det finns tre hissar, och någon bygghiss har inte funnits sedan augusti. En hiss går hela vägen upp, men den får vi inte använda mellan klockan 9 och 18. Den är bara till för dem som flyttar in, det är möbler i den hissen hela dagarna. En mindre hiss går till våning 25 och den kan vi boka, men vi får inte plats med allt byggmaterial i den.

Läs också Oscar Properties svarta lista: "Inte kvalitet"

– Vi bär saker i trapporna hela tiden. Ibland ska det läggas klinker och då kan vi inte gå i trappan heller utan måste vänta på hissen, och den är alltid full. Vi har räknat ut att minst halva arbetstiden går åt till att vänta. Det är fruktansvärt.

Minst halva arbetstiden går åt till att vänta.

Angående väntetiderna svarar Krister Karjalainen:

”Vi har ett system där man tidsbokar hissen, det fungerar bra så länge man inte glömmer något men vi förstår att det kan kännas tufft när det händer.”

Bygget ska vara klart den 27 december. Enligt Krister Karjalainen håller tidsplanen, något som får byggnadsarbetaren Filip att sucka:

– Det är det värsta, de bara ökar takten hela tiden. Nu pratar de om att det ska vara dubbla lag. Då blir det ännu trängre i huset och ännu mer väntan och dötid.

Oscar Properties, finns det en risk att ni pressar byggnadsarbetarna för hårt för att hinna med tidsplanen?

”Tillsammans med våra entreprenörer tar vi självklart arbetsgivaransvar och ansvarar för en god arbetsmiljö”, svarar Krister Karjalainen.

Kunde ni ha väntat med inflyttningen?

”Om vi inte hade hållit tidsplanen eller inte fått slutbesked så hade vi självfallet fått vänta med inflyttningen, men nu går allt enligt plan.”

Filip är ett fingerat namn.

Annons
EHRAB 250×600 v21 version A
EHRAB 250×600 v21 version B
EHRAB 250×600 v21 version C

Du läser: Norra tornens byggherre: ”Ingen behöver bära 12 våningar”