info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Jobbar 50 meter upp – utan bygghiss

Byggnadsarbetare jobbar 50 meter upp utan bygghissar när kartongfabriken på Gruvön byggs ut.
– Hur går det med kvartsrasterna när det tar över 20 minuter att ta sig upp? frågar sig Andrzej Stamirowski, regionalt skyddsombud på Byggnads.

Pappersbruket på Gruvön utanför Karlstad är ett jättebygge. Billerud Korsnäs gör en stor om- och tillbyggnad, där över 1 000 byggnadsarbetare har funnits på plats under arbetstoppen.
Men bygget, som är delat mellan flera entreprenörer, har kantats av arbetsmiljöproblem. Det har bland annat handlat om gasutsläpp där sex personer fick föras till sjukhus. En sex ton tung järnbalk har också fallit till marken.

När Andrzej Stamirowski, regionalt skyddsombud på Byggnads, nyligen besökte arbetsplatsen upptäckte han flera brister. Det var dålig allmänbelysning och osäkra ställningar. Men det största problemet var att de 50 meter höga cisternerna saknade bygghissar.

Läs också ”Usel arbetsmiljö på Norra tornen”

– Lagen säger att det krävs bygghiss på över tio meters höjd. Det är några stackare som har byggt ställningarna. Att bära material och allt, nästan 70 meter upp måste man bli stark i armarna av, säger Andrzej Samirowski.

Bristen på hissar innebär stora problem på olika sätt.

– När man skickar personalen 50 meter upp tvingas de bära allt material och alla verktyg. Och hur går det med kvartsrasterna när det tar över 20 minuter att ta sig upp?

De högsta cisternerna har hela 24 våningar av ställningar, men saknar alltså hiss.

– Det är skrämmande att se, säger Andrzej Stamirowski, som säger att han fick undflyende svar när han kritiserade arbetsplatsen.

– Vi hade en lång diskussion med de ansvariga. De hävdade att det inte är byggverksamhet i cisternerna. Men det handlar ju om plåt- och ventilationsjobb, som ligger under byggavtalet. När jag frågade varför de inte hade installerat bygghissar svarade de att det var för dyrt.

Daniel Wiberg är safety manager, arbetsmiljöchef, i utbyggnadsprojektet vid Gruvön. Han säger att två hissar nu kommer att sättas upp vid cisternerna på arbetsplatsen. Det görs från måndag.

Ni har 50 meter höga cisterner utan bygghiss, där arbetare jobbar. Varför?
– Reglerna är otydliga om massatornen är att betrakta som byggarbete och lyder under byggföreskriften och reglerna om bygghissar på över tio meter. Vi har haft ett möte med Byggnads, Arbetsmiljöverket och andra fack där frågan var uppe. Vi hade en god dialog och kom överens om att vi kan göra arbetsmiljön bättre för dem som jobbar där med plåtning och isolering genom att bygga hissar. Då beslutade vi att göra det.

Hur länge har folk jobbat där utan hiss?
– Det har jag inte svar på. Det har ju hittills inte isolerat eller plåtat utan man har byggt ställning och byggt massatornen på plats. De är platsbyggda, man har svetsat ihop delarna.

Har ni tyckt att det är för dyrt att sätta upp hissar?
– Nej, absolut inte. Här är det säkerhet först. Vi såg att det skulle bli ergonomiska förbättringar genom att använda hiss och det var inga problem att få igenom det.

Efter publicering av artikeln tar Billerud Korsnäs kontakt med tidningen Byggnadsarbetaren och hävdar att ingen har behövt bära byggmaterialet, utan det ska ha spelats upp.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Jobbar 50 meter upp – utan bygghiss

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig