info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Plåtslagare kastade sig i säkerhet vid ställningsras

Ännu ett allvarligt ställningsras har inträffat. Två arbetare tvingades kasta sig från en fallande ställning. En av dem skadades. Flera företag har felat. Ett av de inblandade företagen var No Problems Scaffolding i Skaraborg.

Raset inträffade vid ett köpcentrum i Skövde den 19 juni. Ett cirka sex meter högt fläkthus skulle byggas på taket till en anläggning. En nio meter lång och fem meter hög ställning hade därför byggts på taket vid fläkthusets stålstomme.

Det var kraftig vind och plötsligt föll ställningen bakåt.

Läs också Ställningsföretag utesluts ur BI: "Kollektivavtalsbrott - snedvriden konkurrens"

– Två arbetare befann sig ett par meter upp på ställningen. De hoppade inåt. En av dem stukade foten, berättar arbetsmiljöinspektör Jörgen Conradsson, som utreder raset.

Det var två plåtslagare som befann sig på ställningen.

– De hade strax innan varit högre upp på ställningen. Det var rena turen att ingen blev allvarligt skadad. De beskrev att de hoppat inåt och kanat på själva fasaden, säger Byggnads ombudsman Anders Fransson, som varit i kontakt med plåtslagarna.

Jörgen Conradsson utreder olyckan och kommer att ställa ett flertal krav på flera aktörer. Han anser att det var fel i flera led som ledde fram till raset.
Ställningsbyggare var No Problems Scaffolding i Skaraborg.  No Problems är ett ett varumärke med ett flertal delägarbolag, vars Göteborgsbolag var inblandat i ett uppmärksammat och åtalsanmält ställningsras i Göteborg. Ett av dess bolag var också orsak till ett ställningsras i Örebro tidigare i år.
Nu står det också klart att No Problems utesluts från Sveriges Byggindustrier, BI. Enligt BI för att man inte följt kollektivavtalet.

Enligt Jörgen Conradsson var grundproblemet i Skövde att projektören inte förberett för att göra infästningar för ställningen. No Problems hade skrivit i handlingarna att beställaren skulle se till att det fanns förankringar.

Läs också Orsak till ställningsras klarlagd: "Saknades förankring i väggen"

– Men när de kom dit gick det inte att förankra, så då byggde de ett stöd på ena sidan. Men stagningen var felaktig, det verkar som ställningsmaterialet inte räckt. Dock var ställningen inte grönmarkerad och det var alltså förbjudet att beträda den, säger Jörgen Conradsson.

Bas U på arbetsplatsen är Totalentreprenad AB, Tepab.

– Bas U ska inte släppa upp någon på en ställning som inte är grönmarkerad. Men ändå lät man byggnadsarbetarna jobba där i fem veckor. Det brast i kommunikationen i flera led, säger Jörgen Conradsson.

Enligt uppgifter till honom var det också brister i kommunikation som ledde till att ställningen lämnades i halvfärdigt skick och inte säkrades upp.

Han ser allvarligt på det senaste årets ställningsras.
– Det har i samtliga fall rört sig om inga eller dåliga förankringar. Det är inte bra, säger han.

Läs också Varnar för rasrisk med inklädda ställningar

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Plåtslagare kastade sig i säkerhet vid ställningsras

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig