info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Underkända byggena: Fallolyckor och ställningsras

Inte bara Lovön Samverkan har utmärkt sig negativt under 2018. Ställningsras, hotbilder och fallolyckor gör att dessa tre företag nämns under årets genomgång av "Sämsta bygget”.

Prime Living, Spånga

Byggnadsarbetaren har i flera artiklar granskat skandalomsusade Prime Living. För listan är lång; kriminella entreprenörer, hot, mutor, bedrägerier och anställda utan arbetstillstånd.

Företaget har specialiserat sig på att uppföra studentbostäder med billiga moduler från Kina och ett boende i Spånga utanför Stockholm har särskilt utmärkt sig. Vid ett besök 2017 såg Arbetsmiljöverket livsfarliga brister i fallskyddet och Byggnads skyddsombud beslutade om skyddsstopp för samtliga ställningar. När studenterna flyttade in några månader senare välkomnades de av mögel, väggsprickor, byggdamm och dålig ventilation.

Läs också Efter ställningsrasen – problembolag byter namn

Jerk Wiberg, inspektör vid gränspolisen, berättar om ett besök i februari.

– När vi kom var det massor med folk i byggnaden. Folk sprang iväg och gömde sig på taket. Men byggnaden var i så dåligt skick att Arbetsmiljöverket sa att vi inte fick gå upp och göra en kontroll. Det fanns inga räcken eller fallskydd och man kunde rasa ner flera våningar.

Bristande elsäkerhet är ett annat problem. När Elsäkerhetsverket besökte bygget i höstas hade gummikablar bundits upp med ståltråd mot ett stålräcke. Och trots att studenterna flyttat in sedan länge var det byggström i ledningarna.

– På backen utanför ligger en tillfällig anläggning med spänningssatta fördelningar på en lastpall. Det ser ju inte ut som man skulle vilja att det ser ut, säger Rolf Källkvist på Elsäkerhetsverket som har besökt bygget ett par gånger.

Underentreprenörer som är dömda för grova brott som förberedelse till mord och skattebrott kan ha bidragit till att Byggnads skyddsombud backade hem.

”Bonus”: Prime Livings studentboende i Lund ska stängas på grund av hälsorisker, beslutade miljönämnden i november 2018.

No Problems Scaffolding

Problemen för No Problems började med ett ställningsras i Örebro i januari. Bara några veckor senare skedde ett omfattande ställningsras på Avenyn i Göteborg. Bristfällig förankring i husväggen var en av orsakerna.

Sedan följde fler ras i Mariestad, Vetlanda och Skövde, där en arbetare stukade foten efter att ha hoppat från en fallande ställning. Bristerna kan hänga ihop med att utbildningsbevis utfärdas lättvindigt i branschen, vilket Byggnadsarbetaren visat i ett reportage. 2017 anställde just No Problems ställningsbyggare som fått mycket kort utbildning.

Som grädde på moset har No Problems Scaffolding sparkats ur Sveriges Byggindustrier. Men inte på grund av ställningsrasen – utan för att de enligt arbetsgivarorganisationen velat kringgå kollektivavtalet.

Nåiden bygg

Tre fallolyckor på ett och samma bygge. Vad är det egentligen som händer på bostadsbygget Kuststaden i Luleå? 2017 föll en man från 16 meters höjd när valvbordet plötsligt välte. Han överlevde, troligen för att fallet dämpades av en snödriva. I januari föll en ventilationsmontör tolv meter och blev allvarligt skadad. I februari hände det igen, på lägre höjd och utan skador denna gång. Arbetsmiljöverket såg flera fallrisker på arbetsplatsen och nu kräver en åklagare 300 000 kronor i företagsbot för olyckan från 2017.

Nåiden har varit fortsatt drabbat. I oktober föll en snickare i Kiruna fyra meter när en gjutbrygga gav vika. Det slutade som tur var väl, med några stygn i hakan och en fläskläpp.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Underkända byggena: Fallolyckor och ställningsras

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig