info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Prime Livings nya vd: "Kände inte till hotbilden"

Studentbyggaren Prime Living är pressad efter avslöjanden om farliga lägenheter och kriminella kopplingar hos entreprenörer. Brist på pengar är ett annat problem. "Nu rensar vi upp", säger nya vd:n Hans Sandén i en längre intervju med Byggnadsarbetaren.

Hans Sandén, ny vd för Prime Living, har ett hektiskt jobb att får företaget på fötter. Foto: Johan Fyrk

Prime Living bygger billiga studentbostäder av moduler från Kina i flera svenska städer. I flera artiklar har Byggnadsarbetaren avslöjat sådant som inte stått rätt till på det börsnoterade företaget. Det har handlat om entreprenörer med kriminella kopplingar, bland annat en företrädare som dömts för förberedelse till mord. Arbete har skett utan fallskydd och med kemikalier. Lägenheterna har brustit i kvalitet och en arbetschef med miljonskulder har avslöjats med att ta mutor.

Hans Sandén tillträdde som vd på Prime Living i slutet av augusti i år. Vi möter honom i företagets luftiga lokaler i Solna utanför Stockholm, där han berättar att han ofta kommer in i bolag som behöver förändras radikalt.

Läs också Bakom succén: Fusk, brott och statliga pengar

– Jag jobbar med sådana här turn around-situationer, med verksamhet som behöver utvecklas. Jag såg det här utifrån, att Prime Living var ett case som man behövde jobba med för att stabilisera situationen.

Vi ska börja om med tillförlitliga entreprenörer.

Hans Sandén, vd Prime Living

När du började hade en byggchef på er tidigare huvudentreprenör nyligen blivit mördad och en annan chef på samma företag hade fått allvarliga hot. Kritiken var hård om bristande kvalitet i bostäderna. Varför tog du jobbet?

– Jag kände inte till den här kopplingen med mordet. Jag visste inte om hotbilden heller. Det fick jag reda på senare.

Hade du tagit jobbet idag om du hade känt till de kriminella kopplingarna hos entreprenörerna som Byggnadsarbetaren har skrivit om?

Läs också Så mutades chefen på studentbygget

– Det är en bra fråga. Om jag hade gjort en gedigen bakgrundscheck på de entreprenörer Prime Living anlitat tidigare så hade jag inte gjort det, nej. Alla de andra utmaningarna var det inga problem att anta, men det där var ingenting som jag hade räknat med att hitta, faktiskt. Men nu är vi i processen att avsluta alla tidigare samarbeten och börja om med tillförlitliga entreprenörer.

Byggnadsarbetaren, nr 11.

Hur tänker du lösa företagets akuta problem med att likviditeten kan sina redan i december?  

– Vi håller på med ett antal olika initiativ, bland annat är ägargruppen tilltalad. Vår finansiella rådgivare jobbar med ägargruppen för att få fram ett kortsiktigt likviditetstillskott.

– Sedan har vi ett antal udda sajter till försäljning. Det handlar bland annat om Sjöberg i Sollentuna, som inte är någon typisk sajt för oss att utveckla. Vi ska även sälja studentboendet i Karlstad, som ligger lite off och är för litet, med 140 enheter.

Ett annat akut problem: Era studentlägenheter i Lund utryms på grund av hälsorisker.

Läs också Sprängattentat mot mutade byggchefen

– Därför byter vi ventilationen, fläktar och ventilationskanaler. I dag är 70 lägenheter av 200 gjorda. Vi har två oberoende besiktningsmän där, som verifierar om åtgärderna är tillräckliga eller om ytterligare måste göras. Planen är att vi genomför det här till årsskiftet.

Ni har tidigare haft flera huvudentreprenörer med kriminella kopplingar – hur gick det till?

– Jag var inte involverad när samarbetet inleddes. Vi känner till att det finns kriminella kopplingar och håller på och avslutar samarbetet med dem. Det ligger i närtid.

Hur undviker ni att göra samma misstag igen?

– Vi måste vara mycket noggrannare i urvalet. Vi måste kräva utdrag ur brottsregister och så vidare.

Läs också Täby-politikern efter avslöjandet: "Väldigt oroande"

Så hur väljer ni entreprenörer idag?

– För nästa etapp i Spånga har vi engagerat Nimbus som konsultpartner. Det är erfarna byggare som kommer från Peab- och Skanska-sfären, som har bildat ett konsultbolag. De får knyta an och styra huvudentreprenörer och underentreprenörer. Det ska vara oförvitliga personer.

En arbetschef hos er har haft miljonskulder, tidigare varit inblandad i en svartjobbshärva och har tagit mutor. Hur kunde en sådan person anställas?

– Den här personen kom in som konsult till Prime Living, via en underentreprenör. Vi har sett detta i efterhand. Den typen av personer skulle inte komma in i Prime Living idag, absolut inte.

Vi har skrivit om att flera av era entreprenörer hävdat att de inte fått betalt för sitt jobb. Kommer de entreprenörer som ni ska anlita framåt få betalt?

Läs också Efter skandalerna – Prime Living byts ut i Täby

– Vi kommer inte att gå in i engagemang om vi vet att vi inte kan betala. Vi måste trygga en långsiktig finansiering för nästa del av projektfasen. Vi ska säkerställa att de kan få betalt. Innan dess kan vi inte trycka på startknappen.

Hans Sandén berättar om det misstänkta miljöbrottet på studentboendet i Spånga, där det finns uppgifter om att marken inte sanerats ordentligt före byggstart.

– Vi har satt in en oberoende besiktningsman som går igenom all dokumentation och tar prover där ute. De kommer att titta på att allt har skett enligt konstens alla regler. Hittar de något så får vi hantera det och ta ansvar för det.

– Vi kommer också att granska det första huset i Spånga ur brandskyddssynvinkel, när det gäller elsäkerhet, ventilation och så vidare. Vi vet att det finns saker där som behöver åtgärdas.

– Vi kommer att göra samma sak i Lund, Göteborg och Malmö. Studenterna ska kunna lita på att det är ett bra boende.

Det verkar som att ni har ändrat inriktning?

– Det är en nystart för bolaget. Nu rensar vi upp. Prime Living ska stå för hållbarhet, god moral, kvalitet och att vi gör rätt för oss. Vi måste ha medarbetare och partners som står upp för det här.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Prime Livings nya vd: "Kände inte till hotbilden"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig