info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nu tar vi tillbaka stolthet och yrkeskunskap

Foto: Mostphotos

Vi går mot sommar nu och tid för vila. Äntligen är det dags att tagga ned och ta det lugnt – åtminstone några veckor. Det gäller förhoppningsvis också för alla hårt arbetande byggnadsarbetare.

Men jag tycker att långsamhet är något vi måste prata mer om i byggbranschen.

För bygg är numera de snabba vinsternas bransch. Allt som går är bortrationaliserat. Det som ska göras, ska gå fort och består i princip alltid av prefab-delar och är masstillverkat. Ingen frågar ens om det ska vara vackert eller välbyggt trots att både hus, broar och annan infrastruktur ska finnas kvar i hundratals år. Att det ska utgöra en del av vår vardag.

Jag tycker helt enkelt att det gått över styr.

Det var ingen bra idé att rationalisera på det här viset. Byggnadsarbetarnas stolta arbete har till stor del blivit automatiserat och tråkigt.

Nu menar jag inte för den skull att vi ska återgå till att mura för hand, slå tegel själv och spika spik för spik (som jag gör på landet). Nej, fram för moderna maskiner och metoder som sparar både resurser och sliter mindre på våra kroppar. Men det ena utesluter inte det andra.

Jag tror att vi måste börja bygga på ett mer klimatsmart och mänskligt sätt. Där byggen får ta lite mer tid och innehålla bra material, som både håller och går att laga. Som inte måste bytas ut och som är fint att se på. Där de som bygger hinner förstå vad de gör innan det ska vara klart.

Tillbaka till det stolta hantverket och kunskapen om material med andra ord. Och så kanske det faktiskt blir när AI introduceras på allvar.

Något att tänka på i hängmattan under den efterlängtade semestern.

Med en sista tidning för sommaren önskar jag er en skön sådan. Vi är tillbaka i höst men följ oss som vanligt på webben!

Torn.se – vilken grej! Andrahandsmarknad för byggmaterial på nätet och fyndpotential. Mumma för en klimatnörd som mig.

Vet ni vad promta betyder? Jo, det är den som ger kommando till AI-system Ordet på allas läppar och ett nytt yrke unde uppsegling.

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig