info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vill stoppa livsfarligt damm på bygget – stor granskning

Byggnadsarbetare skadas för livet eller dör i värsta fall av livsfarligt damm. Nästa vecka hålls Byggnads Arbetsmiljövecka där flera tusen skyddsombud ska granska hanteringen av damm på byggena.

Foto: Mostphotos

Mellan 22 och 26 oktober ska landets byggen granskas i extra skyddsronder. Byggnads Arbetsmiljövecka har i år fokus på kvartsdamm och annat damm.

– På många arbetsplatser tar man inte dammet på allvar, trots att det kan vara livsfarligt, säger Byggnads arbetsmiljöombudsman Ulf Kvarnström.

Läs också Kvartsdamm på bygget skördar liv

Under veckan kommer ett stort antal skyddsronder att göras. De kommer att utföras av skyddsombud i Byggnads. Totalt finns 3 400 skyddsombud på arbetsplatserna och 102 regionala skyddsombud i landets regioner.

– Vi hoppas komma upp i 1 500 besök, säger Ulf Kvarnström.

Damm kan ge en rad allvarliga sjukdomar som lungcancer, Kol och svår astma bland annat.
En av dem som skadats av damm är muraren Hans Vallgren. För tre år sedan låg han på dödsbädden. Han hade drabbats av dubbelsidig lungemboli orsakad av dålig arbetsmiljö.

Skövdebon Hans Vallgren har haft ett långt liv på bygget. Han började redan i unga år som vanlig murare och tog sedan klivet över till att arbeta med främst eldfast murning. Asbest och kvartsdamm är något han stött på många gånger under arbetslivet.

De första asbestlarmen kom under 1970-talet. Då hade Hans Vallgren redan gjort tusentals arbetstimmar ute på olika byggarbetsplatser. Detta under en tid då det inte fanns en tanke på att skydda sig mot asbest. Hans Vallgren minns tillbaka.

Läs också Kvartsdamm och svetsrök ökar risk för hjärtinfarkt

Vi jobbade helt utan skydd. Vi sågade ventilationstrummor som innehöll asbest med en vanlig fogsvans.

– Vi jobbade helt utan skydd. Jag kommer ihåg hur vi sågade ventilationstrummor som innehöll asbest med en vanlig fogsvans. Det dammade en hel del.

Hans Vallgren vittnar om att flera gamla arbetskamrater har påverkats av damm och asbest på bygget. För egen del började problemen under mitten av 1980-talet. Han märkte att andningen blev allt sämre.

– Det började med att jag fick ont i ryggen, säger han.

En undersökning visade att lungfunktionen försvagats och att lungsäckarna hade börjat stelna. Men det var tidiga tecken och läkaren släppte tillbaka Hans Vallgren till jobbet som murare.

Läs också Skyddsombud oroade över risk för hjärtinfarkt

De kommande åren fortsatte problemen. Lungorna blev allt sämre för varje år. Hans Vallgren kände det tydligt då han lättare blev andfådd.

Till slut gick det inte längre. 2013 genomgick han en större undersökning och fick då ett klart besked från läkaren.
– Han sa till mig att sluta arbetet omedelbart. Då hade jag ett par år kvar till pensionen.

Hans Vallgren gjorde som han blev tillsagd. Men problemen med lungorna blev inte bättre trots att han nu inte utsattes för ytterligare damm.

Ett par år senare, 2015, orsakade allt kvartsdamm och asbest han fått i sig genom åren en dubbelsidig lungemboli.
– Jag var verkligen illa ute. Jag trodde inte att jag skulle överleva.

Men läkarna lyckades häva tillståndet och Hans Vallgren blev bättre. Men helt bra blir han aldrig. Han kämpar ännu med andningen och försöker komma ut så mycket som möjligt i friska luften.

Läs också Kontroll av asbest och kvarts – arbetsmiljöverket granskar 1 850 byggen

Hans Vallgren har ett långt arbetsliv bakom sig. Under många år uppmärksammades aldrig riskerna med kvartsdamm och asbest.

Nu vill han uppmärksamma andra på bygget för riskerna. Främst de nya i branschen, så att de inte slarvar med skyddet.
– Många känner sig odödliga när de är unga. Kvartsdamm är oerhört farligt och det tar lång tid innan skadorna på kroppen visar sig.

Hans Vallgren försökte skydda sig när han arbetade. Han använde olika typer av masker, men på grund av den nedsatta lungfunktionen valde han ibland att hoppa över skyddet. Det blev för svårt att andas, särskilt vid tunga jobb.

– Det hände ganska ofta att jag slarvade. Därför vill jag verkligen berätta vad jag varit med om. Förhoppningsvis kan det rädda någon från att bli sjuk.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vill stoppa livsfarligt damm på bygget – stor granskning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig